Спокойно начало на изборния ден в Русе (обновена)

07:06, 25 окт 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спокойно е началото на изборния ден в Община Русе. Всички секции са започнали работа нормално. 1 час след началото на местните избори и референдума няма подадени жалби, съобщиха за Topnovini.bg от ОИК- Русе.

Най- ранобудните вече са упражнили правото си вот, като има секции с по 10-има гласували, а пред една секция в града даже се е образувала опашка.

В охраната на местата за гласуване, както и в различните мероприятия, свързани с изборите, ангажимент имат над 400 служители от ОД МВР - Русе и РД ПБЗН – Русе, Жандармерия и Гранична полиция. Те се грижат за сигурността на повече от 320 секции в областта. 

От Областната дирекция на МВР в Русе съобщиха, че охраната на изборните помещения, общо 330 стационарни и 8 мобилни секции на територията на Русенска област, през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин при отварянето на секциите не са констатирани нарушения, свързани с полицейската охрана или пожарната и аварийна безопасност. Не са регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на секционните комисии или служители на МВР.

Обстановката в областта е спокойна и до този момент НЯМА нарушения на обществения ред във връзка с провеждането на вота. Не са регистрирани престъпни деяния или прояви, които биха застрашили подготовката и нормалното протичане на местните избори и на националния референдум.

Не са регистрирани сериозни произшествия, криминални престъпления или инциденти, при които да са пострадали тежко хора или да са нанесени значителни материални щети.

Днес, в изборния ден, МВР ще осъществява само външна охрана на изборните помещения. Служителите на полицията могат да влизат в секциите само при необходимост за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия.

Органите на реда припомнят, че законът забранява в изборните помещения да бъдат допускани въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота е здравето, както и хора в нетрезво състояние. Забранено е паркирането на автомобили в непосредствена близост до секционните помещения.

Днес ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта и подсилено дежурство във всички районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.

До този момент от звената “Български документи за самоличност” в ОДМВР – Русе и четирите районни управления в областта (Сливо поле, Ветово, Две могили и Бяла) са издадени общо 43 удостоверения за гласуване, връчени са и готови лични карти.

Звената "БДС" в сградата на ОД МВР – Русе и в 4-те районни управления (в Сливо поле, Ветово, Две могили и Бяла) ще оказват съдействие на българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи, увериха още от ОДМВР.

Днес, 25 октомври, неделя, те ще работят от 08.00 до 18.30 часа.

Служителите на "Миграция" при ОДМВР - Русе също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване /при изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване в страната/. За да получат документ те трябва да подадат лично заявление в звеното “Миграция” в ОДМВР – Русе, на бул. “Ген.Скобелев” 49.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама