Няколко неща, които да знаете, преди да влезете в избирателните секции

06:59, 25 окт 15 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На местния вот днес ще гласуваме с четири бюлетини - за избор на кмет на община, за общински съвет, за кмет на район – в градовете, където има районни кметове; с две – за кмет и общински съветници в по-малките градове и само с една – в селата само с кмет.

Заедно с местните избори се провежда и национален референдум за електронното гласуване, в който се гласува с отделна бюлетина и в отделна урна. Има няколко неща, които гласоподавателите е хубаво да си припомнят, преди да влязат в избирателните секции. Те са свързани както със самото гласуване, така и с действията на членовете на секционните комисии.

Три от бюлетините – за избор на общински кмет, районен кмет (където е приложимо) и общински съветници (където е приложимо) имат пунктирна линия в горната част на листа. Тя се откъсва от член на секционната комисия. От ЦИК предупреждават гражданите да наблюдават действията на членовете на комисията. В случая, откъсването на тази част от листа трябва да стане пред вас, а не предварително. На гърба на бюлетината има място за 2 печата. Първият се поставя преди членът на комисията да ви даде бюлетината, а вторият - преди да я пуснете в урната.

Бюлетините за кмет на община и районен кмет са на един и същи принцип. Поставяте знак „Х” или „V” с химикалка, пишеща синьо, в квадратчето с номера на избрания от вас кандидат.

Гласувате за общински съветници като поставяте знак „Х” или „V” в квадратчето с номера на предпочитаната от вас партия, коалиция или независим кандидат. За да е действителен гласът ви, трябва да сте гласували за партия, коалиция или независим кандидат в едно от квадратчетата. Ако имате предпочитание към някой от кандидатите на в листата, може да поставите знак „Х” или „V” в кръгчето, в което е отпечатан неговият номер в кандидатската листа. Ако не сте гласували и в кръгче, или сте гласували в повече от едно кръгче, гласът ви се брои за партията или коалицията, а предпочитанието - за водача ѝ.

Бюлетина за референдума се получава от избирателя заедно с бял, непрозрачен плик. От едната страна на бюлетината е изписан въпросът. От другата страна в квадрати са изписани ‘’Да’’ и ‘’Не’’ . Бюлетината се сгъва, слага се в плика, излиза се от кабината за гласуване и пликът се пуска в кутията. След като излезете, се поставя вторият печат от член на комисията и след това пускате бюлетините в урната. Имайте предвид, че членовете на секционната комисия са длъжни да ви дадат всички бюлетини, включително и за референдума, без да си искате сами.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама