Започна изборният ден

07:01, 25 окт 15 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди час започна изборният ден, в който  6 363 238 български граждани, имащи право на глас ще могат да гласуват за кмет на населено място, общински съветници и за референдум по въпроса за електронното гласуване. За местни власти могат да гласуват и 523 граждани на страни от ЕС, които са обявили, че искат да гласуват.

Говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова съобщи, че всички избирателни секции са отворени и денят е започнал нормално. Засега няма сигнали за нарушения.

Гласуването ще стане с отделна бюлетина в организираните от Централната избирателна комисия 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина. 

В 50 секции в София ще се гласува машинно, но само за общински съветници. 

Общият брой на кметствата, в които ще се проведат избори е 3192. 

Кандидат-кметовете, които се състезават за доверието на избирателя са 42 хиляди, а кандидатите за общински съветници 35 770. 

В 415 от кметствата има само един кандидат за кмет. В две общини също има един кандидат. 

Гласуването става със синя химикалка, с която се отбелязва знака „Х” или „V”. При гласуването за общински съветници може да бъде отбелязана преференция – като първо отбележите номера на партията, а след това зачеркнете в кръгчето избрания от вас кандидат. 

Изборните секции в чужбина за провеждането на референдума по въпроса за електронното гласуване са разкрити на база избирателна активност през предходните години. 

Над 13 хиляди служители на Министерство на вътрешните работи ще следят за нормалното протичане на изборния ден. 

Отделно в страната функционира и телефонна линия за изборни нарушения. 

Началото на изборния ден е от 6.00 часа. Краят му е предвиден за 19.00 часа, но е възможно в някои секции, той да бъде удължен с един час, ако пред секцията има граждани, чакащи да гласуват.

По данни на ЦИК осем са социологическите агенции, които ще провеждат Екзит- половете, а за наблюдатели на изборите има подадени заявление от 27 организации, 14 са регистрирани. Около 4400 души са регистрирани като застъпнции. 

Най-дълга е бюлетината за кмет на Столична община с над 50 см дължина и с 21 кандидати, а най-късата е в Симитли и Долна баня - с 1 . 

По отношение на листите за общински съветници най-много са те в Благоевград и в София - 32 листи. 

С най-малко листи са общините Антон, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня-3. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама