10 кандидати влизат в люта битка за Варна с предизвестен край

05:44, 25 окт 15 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години след частичните местни избори, които се запомниха с рекордно ниска избирателна активност (25,68% на първия тур), варненци отново са призовани да отидат до урните – този път за да упражнят правото си на вот и за общински съвет, районни и селски кметове. Паралелно с това избирателите имат уникалната възможност да заявят и мнението си на националния референдум за електронно гласуване.

Тежък изборен ден с прогнозиран балотаж очаква кандидатите за кмет на Варна след вялата, но и компроматна предизборна кампания. Точно в 6 часа започва денят на вота, който се очаква да приключи около 19 часа. До 5 вида бюлетини ще има в секциите днес. Веднъж ще можем да гласуваме за референдума, втори път  за кмет на община, отделно за кмет на район, а избирателите от съставните на Варна села ще могат да упражнят и правото си на глас за кмет на кметство.

Отделна е и бюлетината за общински съветници, като по традиция тя ще е най-дълга. На нея от лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, техният номер е ограден с квадратче. От дясната ще има числа, маркирани в кръг, с които избирателят може да се възползва от преференциалния вот. Липсата на отбелязване на предпочитание не прави гласа недействителен. Важно е да се знае, че ако не отбележим преференция, гласът се зачита за водача на листата. Бюлетината обаче ще е невалидна, ако не сте посочили партия, а само преференция.

Общо 630 избирателни секции и 8 мобилни се очаква да отворят врати във Варненска област точно в 6 часа. Всички те ще бъдат охранявани от полицията през целия изборен ден. На територията на община Варна ще бъдат разкрити 398 секции. 10 са кандидатите за кметове в морската столица, 49 - за pайонни такива, а 12 са претендентите да оглавят петте селски кметства в общината. Общо 813 са регистрираните кандидати за общински съветници във Варна.

290 001 са избирателите в община Варна,  което е с 14 164 по-малко в сравнение с парламентарните избори миналата година. В останалите 11 общини в региона хората, имащи право на глас, са 100 445. Така излиза, че имащите право на вот в Трети многомандатен избирателен район са общо 390 446.

Любопитен щрих за изборите във Варненско са населените места с по един кандидат-кмет, както и с минимален брой избиратели.

В 11 села във Варненска област кметовете бяха ясни още преди началото на кампанията – регистриран е само по един кандидат, всички от една партия.  След проверка за уседналост отказ получи и единият от кандидатите за кмет на с. Каменар, което предопределя избора и там.

Само един гласоподавател е регистриран в дългополското село Дебелец, двама са имащите право на вот в Самотино, община Бяла. Петима могат да гласуват в село Кракра в община Вълчи дол. Други населени места с минимален брой жители са Добри дол край Аврен с 11 души, аксаковското Радево и суворовското Просечен – с по 15 души, и дългополското Сладка вода с 14 души.

62 са селата във Варненско, в които са регистрирани над 100 гласоподаватели и в тях ще се избира за първи път кмет на 25 октомври.  Промяната се налага с последните поправки в Изборния кодекс, тъй като преди минимумът за население беше от 350 души.

В навечерието на вота МВР-Варна разкри горещи телефонни линии за нарушения или съмнения за престъпления. Ако забележите нещо нередно, не се колебайте да позвъните на някой от следните номера: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323. Сигнали и жалби могат да бъдат изпращани и на електронния адрес на ОДМВР - Варна: [email protected], както и на нашата електронна поща:  [email protected].  Дежурните на единния телефон 112 също ще обслужват сигнали за предизборни нарушения и престъпления.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама