С четири бюлетини ще гласуват пловдивчани на изборите в неделя

15:02, 23 окт 15 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С четири бюлетини ще гласуват пловдивчани на изборите в неделя. Освен че ще избират кмет на Община Пловдив, жителите от Града под тепетата ще дадат гласа си и за общински съветници, за районен кмет и за референдума. Трите бюлетини за местния вот ще се пускат в една урна, а бюлетините за референдума, които ще се поставят и в плик - в друга. В избирателните секции ще има два избирателни списъка. Единият за кмет и общински съветници, а другият - за референдума.

За пръв път на тези местни избори избирателите ще имат право да гласуват преференциално за листата за общински съветници. На бюлетината те трябва да отбележат името на партията, за която са решили да гласуват, а ако предпочитат определен кандидат от лисатата за общински съветници - да отбележат номера му в листата в кръгчетата отдясно.

Имената на кандидатите за общински съветници няма да присъстват на бюлетините, така че за да се даде преференция за конкретен кандидат, трябва предварително да се знае неговият номер. Всеки избирател има право само на една преференция. Всички бюлетини, в които не е посочена преференция, ще се отчитат за първия кандидат в съответната партийна листа.

Бюлетините за кметове и общински съветници са бели, интегрални, т.е. на тях са записани имената на партиите и коалициите, а в бюлетините за кметове - и имената на кандидатите на съответните политически сили. При гласуването в празните квадратчета на бюлетината избирателят може да отбелязва предочитанията си за партията и съответния кандидат за кмет със знаците "V" или "Х". Със същите знаци се отбелязва и номерът в кръгчето на предпочитания кандидат от листата за общински съветници.

Отбелязването в бюлетините се прави само със синя химикалка. Ако се използват друг цвят или други символи, бюлетината става невалидна. Ако на бюлетината за общински съветници е отбелязана преференция, но не е посочена партия, бюлетината е недействителна.

Заради четирите бюлетини се очаква гласуването да става по-бавно от обикновено. "Тези избори ще бъдат тежки, продължителни и по-различни от гледна точка на преброяването в сравнение с изборите от 2011 г.", коментира и членът на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. По думите му допълнително затруднение в чисто психологически и физиологически аспект ще създаде и смяната на астрономическото време, която съвпада с датата на изборите на 25 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама