Отбелязаха 120-годишнината от първия паметник на Васил Левски

21:27, 22 окт 15 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„София е първият град, в който има паметник на Апостола”, каза председателят на националния комитет „Васил Левски” Васил Василев в Столичната библиотека по време на отбелязването на 120-годишнината от откриването на първия паметник на Апостола, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Паметникът е разположен в центъра на кръстовището, което се пресича от булевардите „Васил Левски” и „Янко Сакъзов” и улица „Московска”, на метри от лобното място на Апостола.

Строежът му е продължил 17 години, като е започнат през 1878 г. с доброволни средства, но поради липса на финанси, изграждането му прекъсва през годините. Изработен е от сив гранит. Официално е открит на 22 октомври 1895 г. Крайната вложена сума в него е 70 хил. златни лева.

Васил Василев припомни, че от 2 юни тази година площадът срещу монумента е наречен на майката на Васил Иванов Кунчев – Гина Кунчева. Там е поставена и паметна плоча с информация за личността на Кунчева.

След представяне на историята на паметника, беше излъчен документалният филм „Левски пред съда на Портата и на историята” по сценарий на проф. Дойно Дойнов пред погледите на десетки ученици от столични училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама