Прошко Прошков: Гласуването за личности може в бъдеще да обръща цели мнозинства

19:22, 22 окт 15 / Политика 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прошко Прошков е кандидат за общински съветник в София, №2 в листата на Реформаторски блок. През 2007 година е избран за районен кмет на "Лозенец" в София. Кандидат на "сините" за кмет на София през 2011 година. Четири години е общински съветник.

Премиерът Борисов коментира, че на тези местни избори трите партии, които са на политическата сцена са ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС. Ще успее ли ДПС да пробие в София на тези избори?

ДПС няма да „пробие“ в София, защото тук живеят най-политически грамотните и свободни хора. Нека не забравяме, че при добра избирателна активност, купеният и корпоративен вот имат по-малка сила. В национален мащаб, обаче, по-важният въпрос е дали до следващите президентски избори десните формации ще успеем да изолираме ДПС от това да определя бъдещия Президент на България. Затова Радан Кънев излезе с предложение да се явим с единен кандидат след предварителна демократична процедура. Така общият кандидат на всички десни партии ще бъде легитимен и независим от „подкрепата“ на ДПС. Това предложение има значим политически смисъл и води до следния ключов въпрос за Реформаторския блок – ще съумеем ли дотогава да поемем политическата отговорност да започнем процес на консолидация до политически субект с един лидер и ръководство, вземащи единни политически решения. Аз считам, че времето за това е дошло.

Реформаторите са обявиха „за“ електронното гласуване. Споменахте нещо и за машинно.

Електронното гласуване е редно да се въведе и не смятам, че трябва да има референдум за това. Според броя на парламентарните сили обявили се в подкрепа на електронното гласуване, ако то в момента се внесе в парламента, може да се приеме за един месец. Аз не знам защо правим референдум, след като болшинството отговорни политически сили в парламента го искат. За мен референдумите в България се използват не, за да се чуе мнението на когото и да е, а като още една политическа тояга за сценична битка по други въпроси. Машинното гласуване се използва в доста страни и то улеснява работата на самите комисии. Не се налага безкрайното борене, не се правят грешки, не се спекулира с резултати и прогнози. Резултатът излиза в часа на приключване на изборния ден. Има много предимства и едно от тях е да изписва номерата на партиите без числа и всеки, който влиза да ги вижда подредени по произволен ред.

Вие се кандидатирате отново за общински съветник. За какво ще се борите този мандат и какво свършихте през предишния?

Заедно с няколко от моите колеги успяхме за един мандат, с редица малки битки, основно в комисиите, с отлагане на доклади и борба за всеки лев, да спестим над един милион лева на общината. Това, което работя по големите теми на София, е в няколко насоки. Рационалното харчене на бюджета, възможността общината да започне да се отваря към гражданите и бизнеса, и да бъде максимално отчетна през Интернет. Възможността транспортната система на София да се развие, да свалим гражданите от колите и да живеем в по-чист и тих град.  Възможността да използване рационално ресурсите на града, а не да ги пилеем, както правим в момента. Това са темите, по които всъщност съм работил няколко години и ще продължа да работя ако бъда избран и в следващия мандат.

Надявам се този път групата на реформаторите в СОС да не бъде опозиция. Да може да налага дневен ред и отдавна отлагани решения. Вярвам, че сега ще имаме повече общински съветници и ще можем да направим така, че гласът ни да се чува. Проблемът на настоящето мнозинство е мандатното мислене, мисленето от година за година и от избори до избори. В момента има постоянно притеснение да се вземат смели и стратегически политически решения.

Многократно повдигахте пред Столичния общински съвет наболялата тема за шума в София. Говорихте и за проблема с трафика в столицата, както и за транспорта. Възможно ли е тези проблеми да бъдат решени за един мандат?

Не мисля в мандатни измерения. Когато искаш да правиш реформи трябва да си готов за две неща. Едното е да приложиш мерки, които няма да бъдат веднага и еднозначно приети от всички, особено в една размита политическа среда, под тоягата на определени олигархични медии и ще получиш много удари за реформите, които искаш да приложиш. Второто е, че обикновено добрите реформи носят ефект след години. Те не се забелязват веднага от гражданите и ти често биваш наказан за тях. Ако не можеш да понесеш тези две неща, с ясното самочувствие обаче, че трябва да започнеш процеса, дори и да не можеш да го довършиш, ти не си истински политик, а назначен през избори „сламен човек“.

Работата по намаляване на шума и изчистването на въздуха трябва да започне от вчера. Намаляването на шума включва както интегриран градски транспорт, ползван от два пъти повече хора отколкото в момента, така и удобства за велопридвижването, обмислен и рационален център, който да стимулира пешеходците, преминаване към екологични превозни средства.

Когато говорим за големи решения е необходимо, преди формулирането им, да се използва научен подход, анализ за въздействие по много критерии. За жалост, общината е свикнала да работи малко на парче. Това знам, че е клише, но е факт. Често няма планиране, както за инфраструктурните решения, така и за демографията, за бъдещето на града.

В последния общински съвет една партия управляваше с мнозинство. Ако сега сценарият се повтори как ще бъдат постигнати вашите цели и тези на групата на реформаторите?

Хората осъзнават важността на местните избори, въпреки че не са информирани за начина на гласуване. Ще призова през вас, нека всеки да види как се гласува, да види, че тази есен има възможност да избира и конкретни личности. Може да избира както кмет, районен кмет, така и общински съветници с преференция. В определени случаи, политик доминира над това дали е ляв, десен, розов, зелен или син, тъй като личностите имат повече значение от листите. Един човек може да „обръща“ дори и пълни мнозинства. Аз лично съм го правил на заседания на съвета.

Бъдещото управляващо мнозинство в Общинския съвет трябва да има смелост за решения, които да доведат до качествен скок, да направят София град от европейски мащаб. Най-голямата трансформация, която трябва да се случи в общината е тя да започне да печели, а не да губи от собствените си ресурси.

Давам примери. Не отива на европейска столица да не печели от сметта си. След над 10 години мъки по построяването на завод за отпадъци, общината не е готова с преработваща инсталация за Топлофикация, която да използва RDF горивото. През следващите години ще продължим да заплащаме транспортирането и изгарянето на това гориво в циментови заводи. Хем не го ползваме за отопление, хем плащаме за неговото изгаряне. Все едно да вадиш пари, защото отпадъкът е пари, да ги транспортираш в пещта на фурната в съседния град и да плащаш за изгарянето им.

Другият пример е, че текат пари под формата на вода. От Рила към София се спускат гравитачно огромни маси вода и ние сме предлагали, през последните осем години, да започне изграждането на малки водноелектрически централи по пътя на водата. Можем да захранваме уличното осветление на града с тази енергия. Това също не се случва. Къде е волята на управляващото мнозинство? Или няма такава, или самото управляващо мнозинство е твърде сегментирано и не може да взима решения с консенсус. Далеч по-добър вариант би бил ясна, прозрачна, базирана на програми и приоритети коалиция. И ако избирателят отреди такава коалиция ще бъдем това, което сме и в парламента - тези, които задават дневния ред. В Народното събрание, Реформаторският блок  наложи дебата за съдебната реформа и предложи антикорупционния закон. Макар че имаме само 21 депутата.

В общината по същия начин - бройката е важна, но по важно е качеството. Защото нашата кампания е под мотото „истинските решения“. Истинските решения са приоритет на истинските хора. Не могат да се наложат от политици, „назначени“ през избори. За това и стимулирам всички граждани на София да избират преференциално. В нашата листа има редица изключителни кандидати и можем да бъдем значима и смислена група съветници.

За какво полезно още би могъл да бъде похарчен бюджетът на София?

Може да се случват повече и по-качествени неща със същите пари.

От осем години се боря, например, общината да съставя и координира графиците на всички, които копаят по улиците. Да няма разкопаване, зариване, асфалтиране, а след това пак разкопаване. И това донякъде вече се прави, но все още качеството е под всякаква критика и ние имаме силно занижен контрол върху спазването на тези графици и последователността. Това може да спести милиони.

Време е и за голямото решение за градския транспорт. Време е за това да се прекрати ежегодния финансов дефицит в транспортната система. Той „изяжда“ дори парите от паркирането в синя и зелена зона. Вместо да строим паркинги с тези пари, ние наливаме в бездънната дупка на транспорта, за да компенсираме загубите. Време е да прекратим гратиса от над 70 милиона на година. Време е да въведем отделни трасета само за транспорта. Време е за реорганизиране на транспортната схема с акцент довеждащи до метрото наземни превозни средства.

Напоследък много се говори, че липсва прозрачност в делата на общината? Има ли такъв проблем действително?

Информацията всъщност я има. Ние обаче критикуваме начина, по който я има. Много трудно откриваема е, много сложно разбираема. Ако вие желаете да намерите информация кога например общинския съвет е гласувал решение за закупуване на нещо или за инвестициите в някой от районите, аз ви пожелавам успех.

Направи хората информирани, направи ги свободни- винаги изповядвам това. Трябва да има просто и ясно изнесена информация, отворени данни, които се обработват лесно.

Тук ще спомена и добрата идея на нашия кандидат за кмет проф. Лилков за общинска инвестиционна компания, която освен партньорство на бизнеса, да гарантира приоритетното му обслужване. Да бъде мост между администрацията и инвеститора, така че да се случват нещата по-бързо и без никакъв административен натиск. Най-важното е да започнем да използваме това, което имаме - от над двадесетте си реки в града до минералните си извори. София има потенциал да бъде град на изключителни възможности за работа, отдих, за създаване на семейство и отглеждане на деца. Струва си да работим за това.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама