Красимир Кръстев: Очаквам добър изборен резултат, ако няма купуване на гласове

19:16, 22 окт 15 / Политика 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Красимир Кръстев е кандидатът на партия „Движение 21“ за кмет на Сливен. Той е дългогодишен спортен деятел. Президент е на Българската федерация по хокей на лед. Свързан е със спорта от ранна детска възраст. Баща му Илия Кръстев е един от големите колоездачи на България, по чиито стъпки тръгва и синът и .....става майстор на спорта. Тренира и бокс. Завършва НСА, има и икономическо образование. Работи в системата на спорта над 30 години. Обича и футбола. Делегат на БФС и координатор на футболния съюз за България.

Г-н Кръстев, защо избрахте да се явите на местните избори от името на партията на Татяна Дончева?

Получих покана от председателя на „Движение 21” Татяна Дончева, която е уважавана и принципна личност, некомпрометиран политик с доказани човешки и професионални качества, обичана заради острия си, но прям език. „Движение 21” има  голям потенциал за местните избори и това се доказва от големия интерес по време на срещите ни с хората в Сливен. Винаги съм се считал за свободен човек със собствени възгледи. А „Движение 21” се стреми да обединява гражданите в търсенето на свобода и солидарност в обществото.

Предизборната кампания е към края си, как преминава Вашата?

Доволен съм от кампанията, въпреки че малко закъснях. Водих толерантна кампания към всички мои опоненти. Прави впечатление, че стартът не е еднакъв за всички, които участваме в кметската надпревара за Сливен. Ние сме нова структура. Тя е изградена преди няколко месеца, което доведе до повече трудности с изграждането на структури в малките населени места в общината. Въпреки това издигнахме 20 кметски кандидатури. Не всички са достатъчно подготвени, но голяма част от тях са доказани професионалисти в областите,  в които се развиват и искат да направят промени в населените места, в които живеят. А и не навсякъде имаме добри попадения.

Парламентарно представените партии разполагат с много средства, които са от данъкоплатеца и се използват за избори. Ресурсът им е много голям, което се вижда и по рекламната кампания, която водят и по визуализацията, която предлагат в града и по селата. Решени са да спечелят на всяка цена.

Какви са приоритетите в политическата Ви програма?

Да започна с правосъдието. Промени в Конституцията. Нов модел на избор и функциониране на Висшия съдебен съвет. Изваждане на прокуратурата от съдебната система. Сменяемост на прокурорите. Избор на главен прокурор от Народното събрание.

В образованието. Повишаване дела на средствата за образование и наука в държавния бюджет. Средно образование, съобразено с нуждите на трудовия пазар. Повишаване изискванията за акредитация на университетите. Проектно финансиране на научните изследвания.

Основно перо е и здравеопазването. Развитие на мрежата от лечебни заведения според потребностите на населението. Заплащане за резултати от лечението, а не за клинични пътеки и брой медицински процедури. Адекватна финансова и материална обезпеченост за центровете за спешна помощ. Държавно регулиране на търговията и цените на лекарствата.

В земеделие ще заложим на финансови стимули за зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. Децентрализиране работата на фонд „Земеделие“ по региони. Данъчни и кредитни облекчения за производство на биопродукти. Помощ за развитие на системата от борси тържища и пазари. Осигуряване на директен достъп до тях на малките производители.

Относно икономиката ще акцентираме на намаляване на административните и регулаторните режими за фирмите. Привличане на индустриални инвеститори. Подпомагане сдружаването на малки производители за да отговорят на изискванията на големите търговци на местния пазар и в чужбина. Защита от нелоялна конкуренция, картели и монополи. Честни конкурси и реален достъп на всички до обществени поръчки.

В културата ще продължаваме традициите и ще разширяваме обхвата на различни културни дейности. Създаване на прояви и събития, свързани с паметниците на културно-историческото ни наследство и интегрирането им в конкретната среда. Ще изграждаме центрове в кварталите и селата (открити сцени) по места. Ще осигуряваме достъп за младите хора до култура, съгласно директивите на Европейския Съюз, чрез съвместни програми в културата и образованието. Реновиране и модернизиране на съществуващата материално-техническа база в Община Сливен.

Като спортна личност, какви са идеите Ви в тази област?

Мисля, че съм един от добрите специалисти в България и имам много идеи по темата, естествено и забележки. До този момент не са променени нито хората, нито структурите, нито контролът и организациите на управление.  Виждам спорта по съвсем друг начин. Трябва да настъпят коренни промени, за да се обезпечават клубовете. Нашите спортисти и треньори останаха изолирани от държавата и не се поместват в никаква структура за финансиране, като фонд заплата. Ще апелирам, да се върне като форма Ученическата спортна школа /УСШ/, към която работиха 12 обезпечени треньори и която вече не съществува. Ако бъда избран за кмет ще възстановя УСШ , където могат да се назначат между 12 -14 треньора. Ще създам система за управление и контрол на спорта и методическо обезпечение. Ще създам финансов фонд, който ще може да обезпечава работещите треньори.

Бих искал младите хора на Сливен да имат повече възможности да спортуват. Децата, младежта и спорта винаги ще бъдат приоритет в моята работа.Спортът възпитава и дисциплинира, създава здрава нация.

Вашата визия за работа с местните медии, ако имаме вашето доверие?

Имайки предвид важността на медиите в съвременния свят общината ще отдели специално внимание на темата. Имаме идея да създадем общинско печатно издание /седмичник/, който ще даде възможност за по-пълно и евтино отразяване на събитията, политиките на общината. Схемата на финансиране е абсолютно ненатоварваща общинските финанси и дори е в състояние да генерира чист приход на издателството и неговият собственик. Засега само ще споделим, че вече сме готови с издателска, графична и финансова концепция, която условно ще работи на дяловото, споделено финансиране, срещу получаване на автономни права за всеки участващ субект с възможност да печели от правата си. Ще се трансформират част от медийните разходи на общината към издръжката на изданието. Оставащият процент ще бъде насочван към медиите от свободния пазар. Изданието ще бъде собственост на общината, но ще има абсолютно независима издателска и журналистическа политика.

Изданието ще излиза и в безплатен интерент вариант, като ще бъде достъпно до един месец след седмицата на разпространението.

От чистият приход на изданието ще се създаде фонд за стимулиране на сливенската журналистика и новинари. Например: всеки месец комисия ще оценява приноса към темата „община, граждани и местен бизнес” на всеки активен журналист, новинар или сайт към представянето и популяризирането на дейността, събитията и хората в региона. Първенецът в класирането ще получава финансови стимули /парична награда + „журналист на месеца”/, плюс възможност да публикува в изданието срещу хонорар.

Ще има и втори стимулиращ модул за „най-голям принос в националните и международните електронни медии” – само радио и телевизия.

Очакваме такава система на партньорство и стимули да произведе в полза на общината и гражданите голям медиен и PR позитив. Към пресцентъра на общината ще се обособи звено и ще се оторизира специалист само за работа със социалните медии. Активността в тази посока е много слаба, а ефекта от нея е много силен.

Какви са очакванията Ви за предстоящите избори?

Противоречиви очаквания на прага на изборите. Ако всички не купуват гласове, както прави нашата партия, очаквам много добър резултат, но ако има купуване,  не зная везните накъде ще натежат. Нямам информация за подобен тип дейности, а това е и  работа на други органи, които  следят за купуването и продаването на гласове. Но така или иначе, въпреки че е престъпление, гласове се купуват. Нашата партия тръгва на чисто. Нашата партия иска реформи в правосъдната система, а нашият лидер в лицето на Татяна Дончева може да ги осъществи. Има волята, силата, желанието и смелостта да го направи.

Надявам се на един  много добър резултат, имайки предвид хората си в листата и отборната ни игра. Не се чувстваме като на война, а като на състезание и нека да победи по-добрия, по-качествения, некомпрометирания, този, който наистина мисли за Сливен. Да победи сливналията! Нека хората гласуват с разум и сърце и да знаят, че промените не могат да дойдат от основните партии, защото в листите им за общински съветници през последните години са едни и същи хора и  няма как да променят града. В местния парламент трябва да влязат нови хора и кмет трябва да е нова личност.  Човек, който иска да направи нещо за града си, за квартала, за улиците, за селата.

Основната Ви цел, ако спечелите изборите?

Наша основна цел е да работим за решаването на реалните проблеми на общината. Ще търсим диалог с всички структури на гражданското общество, неправителствените, професионалните и браншовите организации в Община Сливен, за да може това да се случи максимално бързо.

Трябва да се създаде отдел, който приоритетно да се занимава с търсене на добри инвеститори и с привличане на средства по проекти, които реално да внесат средства в местната хазна. Сливен притежава всички ресурси да се превърне в един процъфтяващ туристически център. Удивителното съчетание на различните етноси –каракачани, роми и българи, също допринася за уникалността на Сливен. Градът притежава много природни и исторически дадености като Национален парк „Сините Камъни”, Минералните бани, крепостта „Туида”. В момента липсва правилна инвестиционна политика. Трябва да се поощри и облекчи местния дребен и среден бизнес. Ако бъда избран за кмет, ще работя за изпълнение на приоритетни проекти и тяхната оптимизация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама