Брестовица официално стана българската столица на виното

17:54, 22 окт 15 / Любопитно 25 961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивското село Брестовица официално стана винена столица на България, съобщиха от Община "Родопи". Наименованието "Брестовица - столица на виното" вече е патентовано, увериха от местната администрация.

Действията са синхронизирани и с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в България, откъдето също са подкрепили начинанието, като са дали съгласие за патентоването.

Наименованието ще се използва за популяризиране винения туризъм в Брестовица. Патентът ще се държи от кметството и ще може да се дава на избите, за да промоцират региона и винати си. То ще може да се използва и на фестивали и конкурси.

Междувременно в селото се прави мащабен ремонт на Влаховата къща, която ще се превърне в Музей на виното в Брестовица. Проектът предвижда цялостна реконструкция на къщата. Ще бъде създаден посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство.

В ремонта ще бъдат вложени 332 695 лева, осигурени по Програмата за развитие на селските райони с подкрепата на местни инициативни групи (МИГ). Oейностите се извършват според всички изисквания на наблюдаващите обекта археолози.

Предвижда се Музеят на виното да бъде оборудван с експозиционни витрини, миндери, дървени столове и маси. Прави се и специален асма таван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама