Свидетели обясняваха пред съда спомените си за ареста на съдия Николай Стефанов

17:41, 22 окт 15 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С разпит на свидетели е продължило днес в Софийски градски съд делото срещу съдия Николай Стефанов от Русенския районен съд, който беше арестуван по подозрение във вземане на подкуп. По-късно се оказа, че нито в него, нито в колата му, са намерени пари. Обвинен е за искане и опит за вземане на подкуп. Информацията за заседанието публикува днес сайтът „Правен свят“.

Според свидетеля Димитър Влахов, на ръководна длъжност в ДАНС, основният свидетел – адвокат Свилен Стефанов, е бил с тъмни дрехи, поради което Влахов не го е видял в колата на съдията, помислил, че белязаните банкноти, които са дадени на защитника, за да предаде подкупа, вече са у съдията, поради което наредил ареста.

Пак по думите на Влахов, това станало причина задържането да бъде прибързано, преди съдия Стефанов да вземе поискания подкуп. Срещата между адвоката и съдията била в колата на втория, паркирана в централната част на Русе. Арестът пък трябвало да бъде извършен, след като Свилен Стефанов слезе от автомобила. Влахов помислил, че това е станало, а не забелязал главният свидетел във возилото, тъй като последният бил с тъмни дрехи.

Галина Петкова от ДАНС, присъствала на акцията, не си спомни, защо арестът във въпросния 14 февруари 2014 г., е станал прибързано. По думите й, Николай Стефанов бил убеден, че сумата е оставена в колата му, поради което викал към адвоката „Къде са парите?“ Подобна реакция е описал и Влахов.

Адвокат Саид Махмуд, работил в една кантора със Свилен Стефанов пък е обяснил, че преди години съдията поискал заем от 3 000 лева от съименника си по фамилия, тъй като жена му се нуждаела от лечение. В последствие той върнал парите, макар и със закъснение, е казал още адв. Махмуд. Според него, съдията го е търсил, за да го свърже със Свилен Стефанов. Според Махмуд магистратът е искал заем и от него.

Пак по думите на този свидетел, ако на подсъдимия съдия не се даде подкуп, „клиентите го отнасят здраво“, но не могъл да даде нито един пример за това, съобщава още „Правен свят“. Казал е още, че е бил подлаган на натиск да промени показанията си, включително и от негови колеги, но отново не е назовал нито едно име. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама