Софиянци ще гласуват за кмет с най-дългата бюлетина

16:59, 22 окт 15 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия представи днес бюлетините за предстоящите местни избори и референдума за електронното гласуване в неделя. Тази година столичани ще могат да дадат своя вот, освен по традиционния начин, и машинно.

От ЦИК съобщиха, че за кмет на община най-дългата бюлетина е в София - 21 са кандидатите за кмет.

Всеки, който реши да заложи на технологията, е добре да е подготвен за първия си опит при машинно гласуване. След като член на секционната комисия провери документите ви, ще влезете зад параван, много по-малък от тъмната стая, в която сте гласували всеки път. Там се намира машината. Бутонът, който виждате на снимката ще бъде на около 15-20 метра разстояние извън паравана и се натиска от председателя на комисията.

Бюлетината до голяма степен повтаря хартиения вариант - като големина на шрифта, надписи, преференции и кръгчетата, в които се отбелязва вотът. Различното е, че е разположена на три екрана, поради дългите списъци. Смяната на екраните става с достатъчно големи бутони. След като сте избрали партията, за която искате да гласувате и кандидата, когото ще изберете с преференция, натискате бутона „гласувам“. Той се намира в долния десен ъгъл на монитора.

След като сте натиснали „гласувам“ се появява друг контролен екран, на който трябва да потвърдите вота си и тогава излиза окончателната разписка. Тя се сгъва и поставя в отделна урна от тази за хартиените бюлетини. Разписката е контролна, реалният вот се преброява електронно. Тя може да послужи при евентуално оспорване на резултата от машинното гласуване и не бива да остава във вас.

Ако държите да гласувате по традиционния начин, ще получите четири бюлетини – за избор на кмет на община, общински съвет, кмет на район и за национален референдум. Горната част на бюлетините, с изключение на тази за референдума, има пунктирна линия. Тя се откъсва от член на секционната комисия. От ЦИК предупреждават столичани да наблюдават действията на членовете на комисията. В случая, откъсването на тази част от листа трябва да стане пред вас, а не предварително. На гърба на бюлетината има място за 2 печата. Първият се поставя преди членът на комисията да ви даде бюлетината, а вторият - преди да я пуснете в урната.

Гласувате за общински съветници като поставяте знак „Х” или „V” в квадратчето с номера на избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. За да е действителен гласът ви, трябва да сте гласували за партия, коалиция или независим кандидат в едно от квадратчетата. Ако има предпочитание към някой от кандидатите на партия или коалиция, може да постави знак „Х” или „V” в кръгчето, в което е отпечатан неговият номер в кандидатската листа. Ако не сте гласували и в кръгче, или сте гласували в повече от едно кръгче, гласът ви се брои за партията или коалицията, а предпочитанието - за водача ѝ. Това което изразява по еднозначен начин вашия вот.

Бюлетина за референдума се получава от избирателя заедно с бял, непрозрачен плик.  От едната страна на бюлетината е изписан въпросът. От другата страна в квадрати са изписани ‘’Да’’ и ‘’Не’’ . Бюлетината се сгъва, слага се в плика, излиза се от кабината за гласуване и пликът се пуска в кутията.  След като излезете, се поставя вторият печат от член на комисията и след това пускате бюлетините в урната.

По списък 6 363 238 са българите, имащи право на глас. 523 пък са заявленията на граждани от ЕС, подали декларация за избирателно право. Секциите в страната ще са 12 314, а зад граница – 294. Осем социологически агенции ще работят екзит пол резултатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама