Марияна Пасева: Тервел има нужда от промяна

16:53, 22 окт 15 / Политика 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Марияна Пасева е родена в Тервел, където живее и работи. Омъжена е, има двама сина. Единият е дипломиран инженер-геодезист. Другият е ученик. Магистър е по финанси. Има две бакалавърски степени по стокознание и автоматизация на производството. От 2014 г. е включена в списъка на синдиците в България. Председател е на СНЦ “Асоциация гражданска инициатива Тервел“. От 1995 г.  работи в община Тервел – като социален работник, старши специалист „Регионално развитие и екология“. От осем години е главен специалист „Финанси и управление на собствеността“ в Община Тервел. Участва в други сдружения с нестопанска цел, член е на Контролния съвет на МИГ Тервел - Крушари.

Кандидатурата на Марияна Пасева за кмет на община Тервел е издигната от местната коалиция „За нов Тервел”, която обединява ДПС, НДСВ и БЗНС „Александър Стамболийски”.

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет?

На първо място, това е огромното доверие, което ми гласуваха толкова хора, всички с авторитет и доказали своя професионализъм. Мотивира ме техния оптимизъм и категорична воля за промяна.

На какво заложихте в предизборната кампания, така че да привлечете избиратели с различна възраст, възгледи, професии, етнос, за да припознаят във Вас своя избор?

На искреността, на познанието, на опита и на желанието да се даде шанс всеки да бъде полезен за общността. Залагам на екипната работа. Ние сме хора от различни сфери и с различни политически възгледи и пристрастия, но сме обединени от една цел – заедно да променим Тервел. И сме силно мотивирани. Убедена съм, че това ще привлече тервелчани и жителите на населените места от общината. Не искаме да критикуваме и да обвиняваме. Всеки сам си е направил изводите. Искаме да дадем вяра и оптимизъм на всички, без значение от етнос, образование или социално положение.

Кои, според Вас, са най-сериозните проблеми на община Тервел?

Най-сериозният проблем е обезлюдяването на населените места, което продължава. То води до тежки социални проблеми – закриване на училища и детски градини, затихване на малкия бизнес, на търговията, на предприемачеството, липса на местни приходи. Успоредно с това, все повече се увеличават разходите за социални и комунално-битови дейности.

Друг важен проблем е липсата на организирано сметоизвозване в селата от община Тервел. Едва ли има друга община, в която сметосъбирането да е единствено в общинския център, а отпадъците в останалите населени места да се изхвърлят на нерегламентирани сметища.

Неефективното използване на публичните ресурси е друг проблем за общината. Трябва да се сложи край на кандидатстването с т. нар. „типови“ проекти, чиято цел е единствено и само усвояването на финансиране, без да се мисли как след това ще се осигури устойчивостта им, дали тази инвестиция е ефективна.

Не може територията да се дели на градска и селска и да се „наливат“ ресурси единствено в общинския център. Недопустимо е Местната инициативна група да бъде превърната във второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, което убива инициативата, желанието за участие в публичните обсъждания и вземане на важни решения за общността.

Какво конкретно предлагате за община Тервел? Кои ще са Вашите приоритети?

Моите основни приоритети са насочени към хората в община Тервел, за да се повиши жизненият им стандарт и да се ограничат миграционните процеси. Ще работя за подкрепа на местния бизнес и иницииране на предприемачество, за ефективно управление на публичните ресурси и общинската собственост. Друг приоритет е повишаване капацитета на общинска администрация и предоставяне на адекватни и качествени услуги във всички населени места. Трябва да се постигне балансирано разпределение на публичните ресурси във всички населени места и сфери на дейности, както и оптимално използване на възможностите на европейското финансиране.

Каква, според Вас, е формулата за успешното управление на община Тервел?

Професионализмът и работата в екип са в основата на успеха. Не трябва да обещаваме повече от това, което можем да изпълним. Нужна е голяма управленческа воля, кураж и постоянство, за да има реален напредък. Успешното управление на община Тервел означава и още нещо - да възвърнем надеждите си сами да управляваме желанията си и бъдещето си, но не някъде другаде, а именно тук - в община Тервел. Да не очакваме да дойдат големите инвеститори и да подобрят живота ни , а да осъзнаем, че инвеститорите сме ние самите, че от нас зависи да подредим къщите си, бизнеса си, да изискваме всеки лев или евро от публичните ресурси да се харчи целесъобразно, да участваме активно в обществените процеси и вземания на решения, да планираме заедно своето бъдеще, да изискваме качествени и адекватни услуги,  образование и реализация на децата си тук, при нас.

Тервел има шанса да бъде управляван от жена за първи път. Какъв кмет ще бъдете?

Надявам се, преди всичко, да остана човек. Да оправдая огромното доверие, което ми се дава, и да не разочаровам жителите на община Тервел. Осъзнавам голямата отговорност, която поемам, но не се страхувам. Убедена съм, че ще бъда успешен кмет.

Какъв искате да бъде Тервел след 4 години?  

Пълен с щастливи и млади хора, енергичен, такъв, какъвто го помня отпреди двадесет години.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама