Условна присъда получи хлапак, счупил челюстта на съученик

16:48, 22 окт 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Момче с проблемно поведение е осъдено условно, след поредно нарушаване на закона. Гимназистът, който и друг път имал проблеми с Темида, пребил съученик заради коментирана негова връзка с момиче. Престъплението било извършено малко след началото на учебната година през 2014.

През същата година той бил осъден за грабеж, но наказанието било само „обществено порицание“, което явто не го стреснало. В същото време в мотивите към присъдата е записано, че ученикът живее и с двамата си родители, при добри битови условия. Посочено е също, че е лекомислен и със склонност да лъже.

Води се на отчет при Детска педагогическа стая за нанасяне на побой, заплашване с такъв и грабеж. Налагани са му мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Конкретната причина, поради която съвсем младият закононарушител отново се сблъскал с правосъдието била побой, нанесен след като научил, че негов познат е казал на друго момче, че подсъдимият излиза с някакво момиче.

Гневен, той прилъгал жертвата си да останат насаме под предлог, че само ще си говорят и нанесъл на момчето няколко удара с юмрук в долната челюст. Кървящото момче опитало да си тръгне, но било настигнато от побойника, който влязъл в близко заведение за бързо хранене, взел салфекти, които дал на бития да избърше кръвта по себе си, след което отново го върнал на предишното усамотено място и отново го ударил в долната челюст. Всичко това довело до счупване на челюстта и операция за лечението й, както и 3-месечен период на лечение.

Явно несъзнавайки сериозността на престъплението и това, че то няма как да остане скрито, извършителят заплашил жертвата си, да не казва на никого за случилото се, за да няма „други проблеми“ с него, е посочено в мотивите към присъдата.

Щом пострадалото момче се прибрало в къщи и ужасените му родители видели, в какво състояние е, те веднага сигнализирали полицията. Там, явно стреснат от заплахата, юношата излъгал, че е бил нападнат от непознати за него мъже, които искали да го ограбят. По-късно обаче истината излязла наяве.

Въпреки че в съдебната зала обвиняемият не признал вината си, съдът решил, че точно той е извършителят на престъплението, още повече, че във фейсбук той отправял заплахи към жертвата непосредствено преди побоя. Това станало достояние на много хора.

Бащата на осъдения младеж пък бил осъден да плати обезщетение от 7 000 лева на пострадалото момче, както и хонорара на адвоката на родителите на пострадалия. Дължат се и лихви и други разходи.

Като причина за престъплението съдът е определил слаби морално-волеви задръжки, неуважение към чуждата личност, липса на изградени морални норми.

Присъдата не е влязла в сила и подлежи да обжалване пред Окръжния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама