Металните двулевки в обращение ден след банкерския празник

15:51, 22 окт 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата монета от два лева ще влезе в обращение от 7 декември т.г., понеделник, реши днес БНБ. Причина за нововъведението е анализ, според който банкотата от два лева е сред най-често засичаните като негодини заради изхабяване, което натоварва държавния бюджет.

Монетата ще бъде официално представено на 26 ноември т.г. На лицевата й страна в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA”.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” и „БЪЛГАРИЯ”. Тя ще тежи 9 грама.

Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама