Сирийски лекари: Руските бомби умишлено удрят болници

15:40, 22 окт 15 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поне три болници в северозападните райони на Сирия са били бомбардирани от руски самолети от началото на кампанията в края на септември. Това твърдят сирийски лекари и международни наблюдатели, цитирани от The Guardian. 

Последната атака, от вторник, е убила 12 души в болницата в Сармин, провинция Идлиб. Поне три от жертвите са медици. Оцелели свидетели разказват, че  медицинското заведение е било ударено на два пъти около 1 ч. на обяд.

Доктор Мохамед Тенари, директор на болницата твърди, че тя е била умишлено целена и вече не може да обслужва пациенти. По думите му тя е била обект на атаки и в поне 10 предишни въздушни нападения по-рано в кампанията. 

Международни организации също твърдят, че болници и медицински центрове редовно са цел на нападения. 

Организацията „Лекари за човешки права“ (Physicians for Human Rights), например изнася документирани данни за 307 нападения над медицински заведения и смъртта на 607 медици в Сирия от началото на гражданската война през 2011 до края на август тази година. „В 90% от случаите за нападенията са отговорни сирийските правителствени сили“, казват от организацията. „Това е военно престъпление.“

Халед Алмиладжи, директор на организацията „Медицинско подпомагане в Сирия“ (Medical Relief in Syria) заяви, че светът трябва да е толкова ядосан, колкото и след случая в Афганистан. (Преди 10-ина дни военновъздушните сили на САЩ бомбардираха болница в афганистанския град Кундуз, убивайки 22 души – 12 медици и 10 пациенти – бел. ред.) „Гневът им трябва да е насочен не само към Башар (Асад), който е нечовешки, но и към руснаците, които са точно толкова лоши, но далеч по-точни в удрянето на целите“, заяви Алмиладжи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама