РИОСВ - Русе: Нямаме доказателства, че пречиствателната система на "Монтюпе" функционира на 100%

15:28, 22 окт 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На този етап нямаме доказателства, че пречиствателните системи на "Монтюпе" функционират правилно и на 100%. Това може да се дължи на няколко фактора, като повишаване дебита отпадъчните газове, или неправилна експлоатация и поддръжка". Това заяви на кратък брифинг днес директорът на РИОСВ - Русе инж. Лилия Атанасова. 

По думите й, на компанията е дадено предписание да обследва внимателно съоръженията и да отстрани неизправностите в указаните срокове, които изтичат в средата на ноември. "Монтюпе" трябва да докажат, че аспирационната система действа адекватно при 100% натоварване на производствата, а също и че височината на комините е достатъчна за да разсее замърсителите в атмосферата. 

"Принудителната административна мярка за затваряне на производство бе един финален акт в следствие на множество доказани нарушения, превишаване на норми и наложени санкции", категорична бе Атанасова. Превишените норми са били доказани и чрез измервания на експерти от Плевен, както и от акредитираната лаборатория на инспекцията. Уточнението бе направено във връзка с твърденията, че измерванията не са били правени от лицензирани лаборатории. 

Атанасова обясни, че от утре, 23 октомври, ще бъде инсталиран втори пункт, който ще измерва качеството на атмосферния въздух в Русе. Той ще мери няколко органични компонента - бензен, толуен и подобните им. Чрез неговите замервания РИОСВ - Русе ще има по-широк поглед върху състава на атмосферата, за което ще подпомогне и неговото разположение - в кв. "Здравец", фронтално срещу промишлената зона. 

От екологичната инспекция отново заявиха, че "Монтюпе" не е единствен замърсител в Русе, установени са много други причини за лошото качество на въздуха. Сред тях са и други индустриални производства, от които бе спомената компанията "Лубрика", както и ежедневни дейности като изгорели газове от автомобили, нерегламентирано горене на различни материали, а в зимния сезон и газове от битово отопление на твърдо гориво. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама