„Правосъдие за всеки“ внесе в парламента предложения за съдебната реформа

15:27, 22 окт 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 6 от 7-те свои предложения, свързани със съдебната система. Инициативата е била разпространена от народните представители Радан Кънев, Иван Иванов, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов и Валентин Павлов в последния ден за внасяне на предложения преди второто четене на законопроекта за промени в Конституцията, съобщиха от организацията.

Целта е да се информира обществото за смисъла на провеждащата се съдебна реформа и необходимите конституционни изменения. „Правосъдие за всеки“ е подготвила седем експертни предложения, които да бъдат внесени за разглеждане в парламента на основание на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

В тях се включват премахване на ръководството на главния прокурор върху дейността на всички прокурори; намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 5 на 3 години; въвеждане на длъжността „Заместник главен прокурор за борба с корупцията“; намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове; разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска; явно гласуване по всички въпроси на ВСС; премахване на възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

Продължава и събирането на подписи в цялата страната в подкрепа на предложенията на „Правосъдие за всеки“, които ще бъдат внесени в срок в парламента. Подписката ще бъде разгледана от Народното събрание в срок от три месеца, като ще се обърне внимание единствено на предложенията, които не бъдат разгледани и гласувани в пленарната зала при второто четене на законопроекта за конституционните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама