Монтираха бронзовите орли на обновения Панчов мост в Разград

14:10, 22 окт 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бронзовите орли вече са на обновения Панчов мост в Разград. Пластиките на двата орела бяха поставени днес на от служители на Общинско предприятие „Ремонтстрой“.

Птиците са изработени в леярната в Сопот. Двата орела с разперени криле и дължина на размаха 1.8 метра. Височината им заедно с постаментите е близо 4 метра.

Автор на пластиките е проф. Стефан Лютаков от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", който също присъства на монтирането. Той коментира, че е много доволен от резултата и счита, че двата орела добре ще се впишат точно на този емблематичен за града мост. Проф. Лютаков обясни, че орлите са реалистично изработени. „Стремял съм се да изглеждат автентично, а не агресивно, но и да не са орли, които можем да видим навсякъде”, коментира той и добави, че при направата им не е ползвал чужди модели.

Скулптурните фигури на орлите са поставени по двата диагонала на моста, на другите два има бетонни топки. Съоръжението ще бъде осветено от общо осем тела, като за орлите ще има и специално художествено осветление, обясниха от Общината.

Припомняме, че преди пет години на моста над Бели Лом до пощата в Разград бяха поставени скулптури на два каменни лъва. Те са изработени от възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Лъвовете са високи 170 см. Направени са от русенски варовик и са реплика на намерени в древноримския град Абритус археологически находки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама