Столичанин ще вози безплатно инвалиди до урните

13:44, 22 окт 15 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Остават три дни до местните избори. Кампанията е към края си, някои партии дори вече приключиха с предизборните си обещания. Милиони гласоподаватели ще се стичат към урните в неделя. Милиони пък ще останат по домовете си и за пореден път ще си кажат, че не намират смисъл да гласуват, тъй като всички са „маскари“.

Има обаче една група от хора, която колкото и да иска да се възползва от правото си да упражни своя вот, няма да има тази възможност. Това са хората с физически увреждания.

Разбира се, държавата е помислила и за тях. Мобилни групи ще обикалят домовете на инвалидите, за да могат те да пуснат заветната бюлетина. Но тежката бюрокрация преди това, молбите, които трябва да се попълват и визитата на непознати хора в собственото им жилище отказва много от инвалидите и те просто си спестяват гласуването.

Може би тези избори са едни от най-важните за хората с физически увреждания. Защото ще се проведе референдум за това дали да има електронно гласуване. Но това е друга тема.

Появи се обаче човек, който напук на всичко, реши да отдели част от свободното си време и от собствените си пари, за да позволи на инвалидите да се почувстват хора. Нещо, което в България те трудно усещат. А и самите ние, т.нар. нормални хора, осъзнаваме това, виждайки заобикалящата ни градска среда.

Христо Димитров е на 43 години и живее в столичния кв. „Триадица“. Случайна разходка в парка го кара да вземе решение да предложи услугите си на хората с увреждания. Той е готов в деня на изборите да използва личния си автомобил, за да закара до урните всеки един, който иска да гласува, но няма физическата възможност да го направи.

„На влизане в парка забелязах колко много шатри на партии има. Видях и една незряща жена, която беше с придружител. И тази жена попита: „А, бе, нас броите ли ни за хора?“. Стана ми тъпо – много палатки около мен, само за избори се говори, а не ги интересува хората могат ли, искат ли да гласуват“, разказа пред София Topnovini.bg Димитров.

След като се прибрал в къщи взел решение да отдели един ден от живота си, за да промени деня, а може би и да го осмисли, на някой друг. Чувал е, че има подобни практики в чужбина. За България обаче не се сети. Може да е имало, но не е станало публично достояние, смята Христо.

„Това е просто един ден. Не е като да се ходи до Варна. Районът в моя квартал не е голям, така че мога да помогна на между 10 и 20 души. Освен, че ще ги закарам до избирателната секция, ще им помогна и прибирането им до дома. Ако трябва, ще ги заведа и до урните, стига да има къде да паркирам и полицаите да не ми направят забележка. Но като разберат каква е каузата ми, едва ли ще има проблем“, добави доброволецът.

Той уточни, че няма смисъл да обикаля квартали от единия до другия край на София, просто защото няма да може да се свърши толкова работа, колкото в по-малък район. Изчислил е, че един пълен резервоар ще му стигне да осъществи идеята си. За нея обаче не търси подкрепа от приятели или други хора с големи сърца. Просто не иска това да се превръща в комерсиален елемент от кампанията. Притеснява се и от политизиране на идеята му.

Христо Димитров дори предложи автомобилите на НСО също да се включат в инициативата. Според него е нормално да отделят един ден в годината да са в полза на обществото, което със своите данъци ги издържа.

„Половината от тези автомобили да се включат в моята идея и ще постигнем много. Могат да си уплътнят деня с нещо сериозно. Това не е ден, в който всички коли на НСО са заети“, каза още Димитров.

Христо помоли да оставим негови координати, за да може хората с физически проблеми в кв. „Триадица“ да се свържат с него. Профилът му във Фейсбук може да видите ТУК, а телефонът му е 0899 99 85 10. Може да го намерите и през безплатното приложение за смартфони „Вайбър“.

И не забравяйте, предлагана услуга от Христо трябва да се използва само от хора с увреждания, за да не се дава после за лош пример, какъвто много т.нар. „нормални“ хора остават с паркирането си върху инвалидни места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама