С протест граждани поискаха “Къщата с ягодите” да не бъде събаряна

13:33, 22 окт 15 / Култура 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Недоволството от възможността една от най-хубавите сгради в столицата - Къщата с ягодите, да бъде съборена прерасна в протест. Десетки граждани се събраха днес пред Министерството на културата, за да изразят своето несъгласие с планираното унищожаване на къщата и евентуалното й издигане наново след това.

Собственик на сградата е генералният директор на “Лукойл” Валентин Златев.

“Сградата да не бъде съборена и съотвено сме против т.нар. “преизграждане”. Смятаме, че няма основание за такова нещо. Според експерти тази сграда е в добро конструктивно състояние и няма формално основание да се преминава към нейното разрушаване и преизграждане. И съответно искаме да я запазим и тя да бъде реставрирана”, каза организаторът Леа Вайсова.

“Бихме желали бъдещият кмет и бъдещите членове на Общинския съвет да поемат инициативата за широко обществено обсъждане по въпросите с културното наследство в София и да предприемат конкретни мерки за опазването му”, допълни още тя.

Преди два дни стана ясно, че Столичната община ще поиска независима експертна оценка за състоянието на сградата на ул. “Сан Стефано” 6. На “Московска” 33 все още не е получено становище от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама