Ненчев подписа с Полша за МиГ-овете

13:22, 22 окт 15 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военният министър Николай Ненчев подписа днес във Варшава с полския си колега Томаш Шемоняк договора за ремонта на изтребителите МиГ 29, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили, съобщи Министерството на отбраната.

„Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО“, подчерта министър Николай Ненчев.

От своя страна Шемоняк увери, че Полша ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно, навреме и качествено. На журналистически въпрос относно позицията на Русия, полският министър заяви: „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“

Според договора поляците ще ремонтират шест двигателя за обща сума 6.138 млн. евро, а на по-късен етап е възможно и да модернизират старите съветски машини. След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа. 

Полша ще ремонтира първите четири двигателя до 6 месеца, след като ги получи от България, а последните два - четири месеца след като са готови първите. Поляците на първо време ще предоставят на България техни двигатели, за да не се губи време предвид тежката ситуация в бойната ни авиация, съобщиха от военното министерство.

Договорът трябва да бъде ратифициран и от парламента, което трябва да стане след местните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама