Москов дава на прокуратурата истерията с опасните ваксини за деца

13:10, 22 окт 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравното министерство ще сезира прокуратурата заради твърдения по медиите, че ваксините срещу Хепатит В, които ни бяха предоставени от Турция са опасни, защото съдържат живак.

Министър Петър Москов обяви, че знае кой стои зад „черната кампания срещу министерството“, но ще остави това да разкрият органите на реда. 

Той призна, че ваксината действително съдържа консервант, в който има живак, но увери, че те не са използвани при деца. Тя ще остане като резерв за бежанците у нас, тъй като е одобрена от Световната здравна организация, но не и от Европейския съюз.

Москов обясни, че в последните дни във ведомството са звънели десетки родители, които питали дали ваксините са опасни. Турция ни е доставила същите ваксини за деца, които са ни доставяни преди от Франция, увери той.

Проблемът със задължителната имунизация на децата е от началото на годината. Той беше решен с дарение от Турция, като на търга, обявен от ведомството през лятото не се яви нито една фирма, която да иска да доставя ваксините.

Москов каза, че още днес ще разпише обявяването на нова процедура. Ако отново няма желаещи, Москов е получил уверение от турския си колега, че Турция отново ще ни предостави петвалентните ваксини в замяна на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от наша страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама