Танев категорично против орязването на Ботев и Вазов от учебния план

13:01, 22 окт 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Текстовете на Христо Ботев и Иван Вазов няма да бъдат пипани в учебния план. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев, пред журналисти, цитиран от   БГНЕС. 

Танев подчерта, че те не са просто автори, както Конституцията не е просто текст. “Не казвам, че са сакрални, но са изграждащи нацията исторически фигури”, заяви той. 

Все пак Танев отбеляза, че учебните планове трябва да се прегледат и учебното съдържание да бъде обсъдено. Паниката според него идва от там, че в миналите години е имало “окастряне” на двама автори, което според него е престъпно. 

“Някой ден аз няма да бъда министър. Искам за следващия министър да се окаже костелива ядка мърдането в тази посока. Да не смеят да правят повече експерименти с „бъдещността” на българската нация”, отбеляза образователният министър.

“Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама