Финансови и медийни експерти ще ръководят "Фонда на фондовете"

12:59, 22 окт 15 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ще работим напълно прозрачно и за всяка наша стъпка ще ви бъде комуникирано, ще бъде обяснено“. Това обеща пред медиите председателят на новосъздадения „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“, Валери Белчев. Освен финансовия експерт, в Управителния съвет на фонда ще участват още двама члена – Иван Даков и медийният и маркетингов специалист Мартин Дановски.

Т. нар. „Фонд на фондовете“ ще управлява средствата по европейските оперативни програми, предвидени за финансови инструменти през програмния период 2014 - 2020 г. Идеята на фонда е финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет.

„Преди години колеги от Европа, казаха, че трябва да се научим да ползваме парите повече от веднъж. Така се появиха финансовите инструменти през вече изтичащия програмен период. През него на първо място е да управляваме много повече средства за финансов инженеринг, нараснал е делът им, близо 10% от всички пари", каза заместник министър-председателят по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той добави, че според експертите бъдещето на европейските инвестиции е финансовият инженеринг.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни решението на правителството за създаването на фонда с опита от предишния програмен период. Тогава, според Горанов, са се използвали стандартни схеми, които не отговарят на нуждите на пазара. Горанов посочи, че има предвидени 777 млн. евро за инициативи под формата на финансов инженеринг по оперативните програми "Иновации и конкурентоспособност: "Регионално развитие", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси". 102 млн. евро от общата сума са заделени за малките и средни предприятия.

"Най-големият ефект е постигане на икономии. Ще се създаде устойчивост на управление и изпълнение, ще започнем изграждане на експертиза на национално ниво, не само заради налаганата от Брюксел тенденция за използване на финансови инструменти, а и заради ограниченията, които дава фискалната рамка", каза финансовият министър.

"Вярвам, че с Фонда ще намерим най-добрата връзка между потребностите на нашите предприятия и бенефициентите, от това, което имат нужда и това, което се предлага“, допълни той.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 00:28, 23 юни 21

Г

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама