„Монтюпе“, обвинена за обгазяването на Русе, ще търси правата си в съда

12:34, 22 окт 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френската фирма „Монтюпе“, която беше косвено обвинена за обгазяването на Русе на 15 септември ще търси правата си в съда. Това обявиха от компанията на специална пресконференция, организирана в столицата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Те твърдят, че нямат общо с инцидента от първия учебен ден и се позоваха на няколко проверки на регионалната инспекция, които са показали, че няма превишени норми на замърсяване. Допълниха, че миризмите на каучук, изгоряла гума, бакелит и т.н. няма как да идват от тях, защото те не работят с подобни материали.

В края на септември РИОСВ-Русе затвори една от линиите на производство в завода. От екоминистерството обявиха „Монтюпе“ и още една фирма - „Лубрика“ООД за „потенциални“ замърсители. Имат и глоби за подобно превишаване на нормите, което обаче се е случило еднократно за цялата година – през юни. Административният съд в Русе остави жалбата срещу спирането на линията без уважение.

От компанията обаче ще потърсят по съдебен път компенсации, включително и за пропуснати ползи. До момента спирането на линията им струвало около 10-12 процента загуби.

След обширно представяне на дейността на компанията и многобройните одити, които не са показали нарушение, Микаел Бризон, индустриален директор за Франция и България обяви, че няма представа на какво се дължат атаките срещу фирмата.

Изпълнителният директор на френско-българската индустриална камара Стефан Дюлае обаче директно обвини властите в България, че имат неравнопоставено отношение към българските и чуждите инвеститори в страната. Обяви, че очевидно контролът не е еднакъв и като пример посочи посочи казуса с КТБ, без да назовава банката, но с аргумента, че няма обяснение как една банка местна успява да открадне 3 млрд.лв.

Френският завод произвежда алуминиеви части за автомобили. Там работят над 850 души, инвестицията за него е 120 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама