В Русе започна Годишната среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование

11:34, 22 окт 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Канев Център започна Годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование (ENOTHE). В годината, когато Русенският университет отбелязва 70 години от създаването си, ENOTHE чества своята 20-годишнина. Специален гост на форума бе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, Ивайло Калфин.

Президентът на Мрежата, Браян Елингъм, представи развитието й през годините. „Обучението по ерготерапия в момента е връзката между медицинската практика и нуждите на пациентите като граждани. Ролята на ерготерапевтите е да направят живота на пациентите по-пълноценен, след като са преживели различни травми и болести“ – посочи той в словото си при откриването на форума.

От Русенския университет припомниха „пионерската“ роля на висшето училище за основаването и утвърждаването на ерготерапията като висша академична квалификация и професия. Обучението по ерготерапия за бакалаври в Русенския университет започва през 2006, а магистърски курс има от 2013 година.

„Професията на ерготерапевтите ще се превърне в една от най-търсените в България в съвсем скоро време“ - каза на откриването вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, Ивайло Калфин. Той пожела участниците да споделят всичко онова, което са видели и научили в практиката си, така че грижата за хората в неравностойно положение да бъде идентична в различните европейски държави.

„Когато преди 20 години отидох на първата среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование в Прага, започнах да мечтая един ден нашият университет да бъде домакин на такова събитие. Днес мечтата ми се сбъдна“, сподели пред гостите в Канев Център зам.-деканът на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, доц. Лилия Тодорова. Опитът, който натрупахме, подкрепата на академичното ръководство и на колегите от ENOTHE ни дадоха самочувствието днес да приемем форум на такова ниво, каза още доц. Тодорова.

В тридневната среща участват 113 преподаватели и 130 студенти, които са представители на 63 висши училища от 20 европейски страни, както и от Канада. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама