Осъдени за иманярство разградчани обжалват условните си присъди

11:29, 22 окт 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитър Димитров от Разград и неговите съграждани Добромир Стоянов и Калин Петров, осъдени от Разградския окръжен съд за търсене на археологически находки с металотърсачи, обжалваха пред Апелативен съд Варна условните си присъди.

В началото на юли тази година първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 12 октомври 2014 година край силистринското с. Попина търсили артефакти, въоръжени с технически средства, които не били регистрирани.

Всеки един от тях получил условна присъда –  по1 година лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок и по 5000 лева глоба.

Припомняме, че служители на Гранично полицейско управление Силистра забелязали колата на иманярите в района на с. Гарван - местността „Лозята”, до разклона за с. Попина. Полицаите наблюдавали действията на подсъдимите, които на равни разстояния един от друг старателно „претърсвали” с металотърсачи неизораната нива.

Тъй като районът бил чест обект на иманярски набези граничарите решили да извършат проверка. Иззели от иманярите 16 находки.

Експертиза установила по-късно, че само една от тях (част от кръст ) може да бъде отнесена към средновековието – X – XII век, но без да има културно-историческа стойност и да бъде национална богатство.

Както пред първата съдебна инстанция, така и днес в своята жалба пред Апелативния съд подсъдимите твърдят, че като членове на БАТСЗМ (Българска Асоциация за търсене на самородно злато и метеорити) са търсили именно такива обекти, а не артефакти. Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама