Мариета Волф: Не си ли част от схемата, не можеш да просъществуваш и да просперираш в „града на свободния дух“

11:15, 22 окт 15 / Политика 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ПП „Глас народен“ Русе закрива предизборната си кампания в Топ новини с интервю с председателя на общинската структура и водач на листата - Мариета Волф, 43 г, връзки с обществеността в ин витро клиника и координатор-доброволец на Фондация „Искам бебе“.

По каква причина и как човек като теб – семейна с две деца, доброволец и с интересна професия, решава да влезе в политиката?

Винаги съм била граждански активна. Бях истински щастлива, когато през 1990 г т. нар. първи демократични избори се проведоха няколко дни след навършване на пълнолетието ми и имах право да гласувам. Пропуснах да гласувам един-единствен път, поради логистични проблеми, на парламентарните избори през 2009 г, и то какво стана...? Спечели ГЕРБ! Една година по-късно казвах в моето обкръжение, че усещането ми за начина на живот е като през 1994 г, когато силови групировки превзеха напълно икономиката на България. През май 2011 г имах среща с Председателя на Общинския съвет и членове на Здравната комисия по повод предложение от Фондация „Искам бебе“ за оптимизиране на общинската програма „Ин витро“. Тази среща продължи два часа, които бяха абсолютно безрезултатни, тъй като събеседниците ми не успяха да вникнат в проблематиката на лечението и пациентите и не пожелаха условията за кандидатстване да бъдат променени така, че средствата да бъдат използвани на 100%.

И няколко месеца по-късно новината, че Светльо Витков и Венци Мицов се кандидатират като президентска двойка ме накара да изпитам истински ентусиазъм от това, че други хора от моята черга (по образование съм музикант) повеждат това хоро, и убеденост, че моето място също е там! Не, не ги познавах лично. Дори когато през ноември 2012 г се учредяваше ПП „Глас народен“ в София никой от тях не знаеше, че аз съм пътувала с автобуса сама от Русе и съм била един от учредителите. Запознах се със Светльо по време на концерта му в Русе за „края на света“ на 21.12.2012 г и тогава ни стана ясно, че ще „мелим брашно заедно“.Очевидно беше, че сме от хората, които „няма кой да ги спре и няма да се откажат“!

Първите избори, на които участва „Глас народен“, бяха извънредните парламентарни през май 2013 г. Тогава от всички приятели, които имах, само един се съгласи да застане до мен и така листата ни с кандидат-депутати се състоеше от двама. На кастинга за евродепутати не можах да отида, защото беше през януари 2014, а нали се сещате, че дойде ли това време, Русе изчезва от картата на България?! Е, тогава заваля поледица и просто нямаше начин да стигна до София в необходимия час.

Последваха нови парламентарни избори през октомври 2014 г. Листата ни с кандидат-депутати вече се съставляваше от петима престрашили се и кръгът от познати и приятели, които ни подкрепяше, се разширяваше. И така до днес, когато в листата ни с кандидати за общински съветници има 16 души, всичките стойностни и доблестни хора, като заемащите от 4-та до 7-ма позиция са от гражданската квота! Междувременно имаме все повече поддръжници, които са нашите безвъзмездни представители в секционните избирателни комисии в изборния ден и са невероятно сърцати хора, участващи с нас във всяка една дейност! Та политиката не е мръсна работа, когато се върши от чисти хора!

В последните 4 години централната част на града беше чувствително обновена, открита беше новата зала „Булстрад Арена“. Не смяташ ли, че основната заслуга за тези събития е на управата на града?

При което и да е управление тези проекти щяха да се завършат. Но да ти кажа ли каква е основната заслуга на досегашния кмет и общински съветници? Че имаме нова зала без инфраструктура към нея – без озеленяване и без паркоместа, за които Община Русе е теглила кредити на обща стойност десетки милиони левове и ги е „наляла“ във въздуха, поради което в момента залата е заложена! Реално залата не е достъпна по друг начин, освен пеш, което е абсурдно! С този темп на концерти в залата – по веднъж месечно – не ми е ясно кога и как община Русе ще погасява тзи кредит, нито пък е ясно кой и кога ще построи паркинга.

Как изглежда обновеният площад „Батенберг“? Нов и лъскав, светещ в различни цветове, с евтини материали и лошо изпълнение. Но управляващи, за които премахването на патината от статуи не е проблем, толкова могат!

Напомням ви и как изглежда централният русенски площад по Коледа – безжизнено място, с изкуствена елха за 20 000 лв, почти незабележима украса и липсващи павилиончета за подаръци, скара и пелин. Защото последните не подхождали на европейски град като Русе, ми отговори 2012 г в писмо кметът Пламен Стоилов, след като поисках да знам защо ги преместиха в края на главната улица. Но пък вече имаме „традиционен коледен бал“, който се провежда от три години насам и в който вземат участие самообявилите се за ВИП персони от общинската и държавана администрация и техните приближени... И някак си това ни прави истински европейци!

Какви основни проблеми има Русе и как биха могли да се разрешат?

Проблемите в Русе са аналогични с тези във всички останали градове в България. Ние сме ги обхванали в едно с нашите предложения за решаването им в Програмата на ПП „Глас народен“ Русе, с която се кандидатираме за общински съветници: https://drive.google.com/file/d/0B7DuZ-tvQCSxNUczRDcyWmNmX1k/view

Един основен фактор обаче различава съществено Русе от останалите градове - нивото на корупцията и обвързаността на икономиката с определен кръг от фирми. И ако доскоро наричахме Русе частен или феодален град заради начина му на управление, вече съвсем спокойно можем да го определим като мафиотски. Не си ли част от схемата, не можеш да просъществуваш и да просперираш в „града на свободния дух“!

Какви ангажименти ще поемете ако ви изберат за общински съветник в град Русе?

Знаеш ли, когато съставяхме листата и казах, че трябва да привлечем нови лица, които обаче да са на значими фигури в Русе, един колега ме попита: „Ами ние какво ще им обещаем?“ Отговорих му: „Да им обещая ли? Аз мога да им обещая три неща: 1. Че ставайки общински съветници от „Глас народен“, ние няма да вземаме заплати за тази си дейност, защото ще създадем фонд и ще го използваме за подпомагане на различни дейности, за които очакваме идеи от нашите съграждани.

2. Че ще бъдем абсолютно достъпни по всички комуникационни канали за всички русенци и ще бъдем истински застъпници на техните интереси.

3. Че ще си скъсваме з ....а от работа, от нашата си основна и от обществена, защото никой от нас не трябва да си позволява да ходи неподготвен на заседание на Общинския съвет!

Цялата информация за листата и програмата на на ПП „Глас народен“ Русе можете да откриете във фейсбук страницата на русенската организация: https://www.facebook.com/glasnaroden.ruseКупуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама