Калфин: Работодателите и синдикати трябва сами да договарят осигурителните прагове

10:43, 22 окт 15 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Отношенията в правителството са прекрасни. Изложих своите обективни критерии за диференциация на различните сектори. Премиерът обаче коментира, че това създава впечатление за избирателност и аз се съгласих с него."

Това заяви в Русе днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод разменените реплики в общественото пространство с премиера Бойко Борисов относно размера на миниалните осигурителни вноски.

"Единственото смислено в минималните осигурителни прагове е, че там има диалог между работодатели и синдикати. Близо половината от икономическите сектори обаче не са се срещали. Аз ще предложа през следващата година, там където не е имало диалог досега, да създадем.

Най-добрата формула е подобни прагове или браншови минимални заплати да се договарят между работодатели и синдикати, а държавата да няма никакъв пръст в това", коментира още по темата Калфин.

Той добави, че вече има искания за свиквание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод законопроекта за т. нар. данък "вредни храни", с който да се обложат диференцирано продуктите с прекомерно съдържание на сол, захар, кофеин и на частично хидрогенирани мазнини.

"Вчера получих от една от работодателските организации искане за свикване на тристранен съвет. Този законопроект не съм го виждал. Той е представен от министър Москов и министър Кралев. Освен от публикациите по медиите, не го познавам. Мисля, че трябва да мине през съвета за тристранно сътрудничество. Опитът показва, че с развитието на науката оценката за това, кое е вредна храна и кое не, се променя. Пример са нашите сирена, които изведнъж се оказа, като влязохме в ЕС, че не са достатъчно екологично чисти. Нека да видим кое ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което да се утежнява финансово", коментира по темата вицепремиерът.

Той откри днес 21-та годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование, която се провежда в Русенския университет "Ангел Кънчев".

"Радвам се, че университетът домакинства на такова мащабно европейско събитие дни преди 70-годишнината си. Темата с ерготерапията е много важна. Предвиждаме промени за хора с увреждания, свързани с адаптация към трудова среда и точно това са специалностите, които имат много голямо отношение в тази насока", коментира по този въпрос Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама