Йордан Маринов показа 35 картини, рисувани в период от 35 години

09:42, 22 окт 15 / Култура 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционната си октомврийска изложба нареди художникът Йордан Маринов. Както всяка година, така и тази той отново показва едни от най-добрите си платна в дните около своето рождение – 15 октомври. Снощи в залата на Дружеството на бургаските художници авторът изложи 35 картини, рисувани в период от около 35 години насам. Те са с различна тематика – от морски пейзажи през слънчоглед и макове до портрети на хора. Разбира се, присъстват и любимите му лодки.

Йордан Маринов беше представен от председателя на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов и от своя дългогодишен приятел – режисьора и поет Симеон Димитров. Вторият направи обстоен анализ на картините на художника и на него самия като творец. Той отбеляза, че навсякъде се забелязва един вопъл на самотата. Маринов рисува и лодките самотни, и слънчогледа самотен, и църквата самотна, и островчетата самотни. И в тази самота има една стаеност.

Що се отнася до най-любимия обект за рисуване на художника – неговите емблематични лодки, то те са персонифицирани. Йордан Маринов говори за лодката като за жена. Това е и силата му – когато създава единствения обект, да му придаде живец.  

Симеон Димитров посочи, че през годините художникът е минал от хиперреализма към сюрреализма, после към маринизма и е заявил свой собствен индивидуален почерк. Според него Маринов е един честен художник. Той не импровизира върху обекта си, а честно го пресъздава, като го рисува със симпатия.

Самият Йордан Маринов каза, че ще остави картините си да говорят вместо него. И той е убеден, че те ще го направят по-хубаво от своя създател, защото са създадени в чист процес и носят дълбока честност.

Сред десетките гости на откриването на изложбата бяха кандидатът за нов кметски мандат Димитър Николов, зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева, зам. областният управител Севдалина Турманова, директорът на художествената галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев, бившият зам.-кмет на Бургас отпреди 8 години Венелин Тодоров, писателите Георги Райков и Димитър Костадинов и още много приятели и почитатели на твореца с четката Йордан Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама