Иван Джеферов: Искам държавата да е изцяло електронна

09:06, 22 окт 15 / Политика 25 1134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Джеферов e на 26 години. Завършил е "Информатика" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Съосновател е на BizLabs, на софтуерна фирма за мобилни приложения и на пловдивската организация на IT специалистите Hackafe. Включен е в класацията "Новите 40 до 40" на Дарик радио за можещи, смели и креативни млади хора, избрали да останат в България. Кандидат е за общински съветник от листата на коалиция "Обединени зелени" в Пловдив.

- Господин Джеферов, като млад човек, работещ в IT сферата, какво мислите за електронното гласуване?

- Със сигурност трябва да мислим и да работим в посока да има електронно гласуване. Има много хора, които пътуват, както и такива, които постоянно живеят в чужбина, но са български граждани и имат право да гласуват. Те са голяма маса, повечето от тях са излезли извън страната, за да работят някакъв квалифициран труд, а са лишени от възможността да заявят избора си.

- Много хора обаче се притесняват, че има рискове и възможности за фалшифициране...

- Електронното гласуване вече има традиции в редица страни - в САЩ, в Англия, в Естония, в Швейцария. Проблемите, от които ние се опасяваме, те вече са ги решили. И най-хубавото е, че са публикувани в интернет с отворен код. Повечето хора биха казали, че това крие риск, но аз казвам, че това е възможност да се види проблемът, който иначе би останал незабелян. Вече има развити такива системи, не е нужно да започваме от нулата.

Има и други аспекти, които трябва да се решават генерално, не само конкретно за електронното гласуване, а като цяло за държавността. Става въпрос за виртуална лична карта, която да бъде инструмент за удостоверение, чрез който да се гласува, да се плащат данъци, да се ползват най-различни услуги. Трябва да се мисли по-стратегически за електронна държава. Това например във Великобритания се прави доста успешно. Те имат доста добро електронно правителство, но само в Естония имат електронната лична карта.

- И все пак, няма ли опасност от пробив в сигурността?

- Ако е направено добре, няма опасност. Например в Естония, когато има избори, публично по телевизията се излъчва как хората, които обявяват резултата, със специалните си криптографски ключове в един момент "отключват" данните. Когато всичко е направено по съвременните методи за криптографиране, няма заплаха. Да не говорим, че при хартиеното гласуване също има проблеми, там може да се правят много спекулации и фалшификации, които в електронния вариант са невъзможни. В крайна сметка нищо не пречи да има комбинация от двата вида гласуване.

- Чуват се мнения, че електронното гласуване няма да спре търговията с гласове, тъй като може да се съберат картите на много хора и да се гласува с тях.

- Според мен хората не биха си дали картите, защото те ще им служат и за други услуги. А освен това всеки може да промени гласа си преди края на изборите, като валиден в крайна сметка е последният избор.

- Каква е според вас перспективата за електронно управление в България?

- Това всъщност много ми хареса в идеите на "Зелените" - електронното управление и на общинско, и на държавно ниво. Аз бих искал държавата да бъде изцяло електронна, аз не искам да вися на опашки. В момента, в който държавата стане електронна, би се освободил един голям ресурс от държавни служители, които не продуцират нищо, освен да вършат канцеларска работа. Те биха могли да бъдат продуктивен капацитет в икономиката, да се развиват в други сфери. Вярно, че така, от една страна, ще се загубят работни места, но това като цяло се случва в световен мащаб. Губят се работни места заради все по-голямата машинизация и електронизация на труда. Цялата идея на информационните технологии е да се автоматизира ръчният труд и в един идеален свят след примерно 20-30 години машините биха работили, а хората биха се ползвали от благата.

- А как попаднахте в класацията "Новите 40 до 40"?

- За мен беше приятна изненада. С приятели правим клуб, свързан с предприемачеството РИСК (Развитие на Иновативни Стартиращи Компании), и организираме различни събития, най-голямото от които е Startup Weekend Plovdiv. То се провежда веднъж годишно и събира хора от цяла България. Това е един вид състезание за стартиране на бизнес - хората работят в екип, има невероятна динамика.

BizLabs пък е първото в Пловдив споделено работно място, в което работят специалисти от различни сфери. Има наематели от различни индустрии, които споделят помежду си опит, идеи, създава се приятна екосистема, в която малките и независими собственици на бизнес или хора със свободни професии могат да общуват помежду си.

- Каква е вашата дефиниция за успех?

- Аз свързвам понятието "успешен" по-скоро с усещането за свобода и за щастие, а не толкова с външен просперитет. За мен е много важна работата с хора, с технологии и като цяло творческите индустрии. Тези неща са ми интересни. В нагласата на българите битува разбирането, че те самите нищо не могат да променят, че някой друг трябва да дойде и да свърши работата. А аз съм сигурен, че всеки един средностатистически българин е също толкова способен, колкото и западноевропеецът, но няма същото самочувствие. Може би на нас, българите ни трябва повече увереност, за да се захванем с нещата, които биха тласнали страната напред.

- Как човек като вас, който се кандидатира за общински съветник и има желание да влезе в управлението на града, би могъл да инициира такъв тласък за развитие?

- Със сигурност според мен трябва млади хора да се занимават с управлението. Трябва да имаме младо управление. Хубаво е да се покаже на хората, че тяхното мнение има значение, да се търси диалог, да се създават инициативи за гражданска активност.

- Според Вас какво е най-наложително да се промени в Пловдив?

- Всъщност има куп проблеми. Може би трябва да се започне с ежедневните проблеми в инфраструктурата, които най-много тормозят хората. Пловдив все още не е удобен град за велосипедисти и пешеходци. Аз самият съм велосипедист и всеки ден, като карам колело, се притеснявам да не би да застраша живота на някого. В Пловдив средностатистическият човек не е много богат икономически, градът тепърва започва да "дръпва" напред заради няколко сегмента в икономиката - аутсорсинга, IT сектора, телекомуникациите. Важно е да се мисли на първо време за това пловдивчани да се чувстват финансово независими, да не се притесняват за битовизмите.

- А в областта на екологията?

- Безспорно, трябва да се работи в тази посока. Пловдивска област е на първо място по индустриално развитие, затова и може би е най-замърсен. IT бизнесът обаче е най-зеленият и може би най-чистият бизнес, така че развитието в тази сфера е много положително. Според мен би било доста добре, ако в Пловдив се правят собствени IT продукти, а не само аутсорсинг.

- Обаче за тази цел трябват и по-значителни инвестиции. Какво трябва да се направи, за да се привличат инвеститори към Пловдив?

- В Пловдив е много приятно за живот и за работа. Може би трябва да се рекламираме по-добре, да кажем на хората: "Елате тук, много е яко". Това, че сме Европейска столица на културата през 2019 г., със сигурност много би помогнало.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама