На Димитровден В.Търново ще бъде домакин на най-престижното научно събитие в България

08:47, 22 окт 15 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В денят, в който се навършват 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава велико Търново ще бъде любезен домакин на най-авторитетното и престижно научно събитие в България през 2015-та година, съобщиха от кметската администрация.

В продължение на три дни Велико Търново ще бъде обединяващ център, както  на най-авторитетните изследователи на българската историческа наука, така и на учени от 10 страни от цял свят, които проучват Търновската и българска средновековна история.

Научната конференция „Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят“ се организира и осъществява благодарение на традиционно успешните съвместни усилия на Община Велико Търново и Великотърновски университет „Св. Св.Кирил и Методий“ и ще се проведе под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски.

Духовният водач на Българската православна църква за пръв път дава благословията си на научен форум. На пресконференция заместник кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и Декана на исторически факултет на ВТУ проф.Иван Тютюнджиев представиха впечатляващата програма на авторитетният научен форум.

И двамата акцентираха на факта, че това е първата авторитетна научна проява на тази тема през последните 30 години и най-престижният научен форум през тази година в България. 

Представителите на двете водещи институции изказаха благодарности и признателност на бизнеса и на всички, които са подпомогнали организирането на този авторитетен научен форум в кратки срокове, но на изключително високо ниво. 

Научните доклади и дискусиите, които ще бъдат представени по време на форума по медиавистика, посветен на 830 годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяване на българската държава ще бъдат издадени в специален сборник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама