Ден на кариерата в ТУ – Пловдив, среща студенти и бизнес

08:15, 22 окт 15 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ден на кариерата" провежда Техническият университет в Пловдив днес. Десетки водещи компании от различни браншове ще представят своите стажантски програми и водещи позиции, ще разкажат за възможността за развитие и реализация на младите хора, ще проведат и серия интервюта със студентите. Участие във форума са потвърдили тридесет и девет български и чуждестранни фирми от отраслите на машиностроенето, уредостроенето, информатиката, електротехниката, авиостроенето.

"На изложението очакваме над 1500 студенти - бъдещи инженери и програмисти", сподели проф. Въльо Николов - заместник директор на учебното заведение.

По думите му "Денят на кариерата" вече се посещава не само от студентите в горните курсове, но и от новоприетите, които за първи път се срещат със свои потенциални работодатели. Той припомни, че за последните две години сред студентите от Техническия университет- филиал Пловдив, няма нито един безработен.

"Търсенето на инженери е толкова голямо, че се налага преподавателският състав да отива на място в големи компании, за да обучава и преквалифицира специалистите там", посочи проф. Николов.

Фирмите пък търсят най-много инженери и информатици с високо ниво на английски и немски език.

За да отсеят студентите, които търсят работа при тях, някои компании дори правят представянията си само на чужд език и разговарят с кандидатите на него. Сред участниците има и откровени "ловци на мозъци", които търсят български инженери за работа в чужбина. Около 40 на сто от компаниите, участващи в днешния "Ден на кариерата" пък са от Пловдивска област. Инженери, обучени в Пловдив, се търсят още от фирми в София, Смолян, Кърджали, Стара Загора.

Фирмените щандове са разположени в централното фоайе на Четвърти корпус от 10,30 до 17 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама