"Грийнпийс" откри пестициди в ябълки, продавани в България

22:22, 21 окт 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Открити са пестициди в ябълки, които са продават в супермаркетите в България и в още 10 страни в Европа, при направени тестове от природозащитната организация „Грийнпийс”. В 83% от пробите на тестваните плодове е имало остатъци от пестициди, като 60% от тях са съдържали два или повече коктейла от пестициди, съобщават от „Грийнпийс” – България.

При проби на ябълки, които са биологично производство, не са намерени пестицидни остатъци. Половината плодове, при които има вредни химични вещества, са токсични за водни организми като рибите, за пчелите и за други полезни насекоми, твърдят от организацията.

„Грийнпийс” настоява супермаркетите постепенно да премахнат пестицидите от плодовете и зеленчуците, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.

По думите на координатора на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия Кристиане Хъксдорф, въпреки че нито един от остатъците не надвишава максимално допустимите граници на остатъчни вещества, разнообразието от намерени химикали показва, че рутинно се прилагат пестициди в конвенционалното производство на ябълки. Той се опасява от липсата на научни знания за възможните въздействия при смесване на пестициди.

Направените тестове включват 126 проби от ябълки, от които 109 са произведени по конвенционален начин, а останалите са биологични. Плодовете са закупени от 23 вериги магазини. Те са тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди. Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално-произведени ябълки няма остатъци.

Ябълките са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, като произходът им съответства на държавата, в която се продават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама