Ивайло Калфин изравнява минималните осигурителните прагове с 7,5%

20:39, 21 окт 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалният министър Ивайло Калфин предлага минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности да се увеличат с 7,5%. Това решение той е взел след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Това става ясно от изявление на Калфин, разпространено часове, след като Борисов сподели, че му се е скарал, като разбрал за осигурителните прагове, при които се прави изключение за тютюнопроизводителите.

Калфин обяснява, че минималните осигурителни прагове се определят ежегодно след преговори между работодатели и синдикати в 85 икономически дейности, като досега са договорени само в 48. Увеличението не е еднакво за различните дейности, но средната му стойност е 7,5%. Социалният министър казва, че законът му дава право да направи предложение за областите, в които не е постигнато съгласие.

Споразумението между синдикатите и работодателите, което е постигнато за 48 области, остава валидно. Там, където не е имало договаряне, да бъде взет средният договорен процент, предлага Калфин.

Относно осигурителните доходи са били приети два показателя, които да се отчитат – средната работна заплата и средният осигурителен доход. Като допълнителна референция е погледната и печалбата за миналата година.

По думите на Калфин трите показателя имат отрицателни стойности единствено в преработката и производството на тютюневи изделия. Затова той е предложил средното увеличение да се разпространи върху останалите икономически дейности, а в една то да се запази същото.

Министърът казва, че става въпрос за административно решение и фактически минималните осигуровки в преработката на тютюневи изделия ще се увеличат заради ръста на минималната работна заплата. Той обяснява, че ако досега минималният осигурителен доход е бил 360 лв., от 2016 г. ще е 420 лв. – не по-ниско от минималната работна заплата.

Калфин отбелязва, че предложението му е на принципна основа, като преди това е направен анализ на проведените преговори между синдикати и работодатели. Анализирани са и икономическите сектори, в които е имало диалог, но не се е стигнало до крайно споразумение. Министърът е убеден, че принципите не трябва да се променят в зависимост от това кой е собственик или има интереси в тютюнева фабрика, ВЕИ или пенсионен фонд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама