Росен Плевнелиев разкри защо медиите на Делян Пеевски го нападат

19:20, 21 окт 15 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Моята принципна позиция ми създаде много врагове. Аз се противопоставих публично на назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Аз бях този, който свали доверието си от тези, които извършиха това нещо – премиерът и лидерите на някои партии. Не търся медиен комфорт, свикнал съм с атаките срещу мен. Не им обръщам внимание вече. 

Така президентът Росен Плевнелиев коментира атаките от страна на медии на депутата от ДПС Делян Пеевски в последните месеци. Държавният глава даде специално интервю за Нова телевизия броени дни преди местните избори. 

Той уточни, че съвсем скоро най-вероятно ще има съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност. Това обаче ще стане едва тогава, когато всички институции, участващи в него бъдат готови за провеждането му. Негова тема няма да бъде само проблемът с бежанската криза, а глобалната тема с промяната на геополитическата карта на света. 

Плевнелиев разкри, че няма притеснения около появилите се информации, че Турция може да отвори границата си и около 200 000 мигранти да навлязат на българска територия. Причина за оптимизма му е досегашната работа между двете страни. По думите му България пази много добре границата си и комуникацията с турците е на много високо ниво. 

Президентът категорично отхвърли възможността да създаде нова политическа сила след края на мандата му. Не уточни и дали ще се кандидатира за президентските избори догодина. 

"Тази година е година на местните избори и референдума. Догодина избираме президент. Тогава и ще обявя дали ще се кандидатирам. Нямам намерение да оглавявам или създавам партия. Един президент трябва да бъде винаги президент на нацията си, не трябва да се занимава с политика след това", заяви Плевнелиев.

Той разкритикува остро 42-ото Народно събрание при управлението на Пламен Орешарски, което доказало, че е част от статуквото. Повод за коментара му беше "арогантния начин, по който отказа да се проведе референдум". Сегашният парламент пък окастрил въпросите му за национално допитване от три на един. 

"Референдумът е големият липсващ процес по време на прехода. Бих увеличил времевия период дори и след Освобождението. Народът иска да бъде питан по толкова важна тема. Когато гласуваш електронно следите остават. Не е така стоят нещата с бюлетините. Този референдум ще покаже дали ще има още подобни гласувания в бъдеще. Той ще покаже дали българите са готови да участват пряко в управлението на страната", добави държавният глава. 

Плевнелиев определи като липса на хигиена в партиите издигането на кандидати за кметове или общински съветници с криминално минало. Някои от тези хора дори са лежали в затвора. 

"Аз бих се срамувал, ако представлявам партия, която излъчва кандидати с присъди", уточни президентът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама