Диан Цонев: Искам Търговище да продължи да се развива като социален град с грижа за хората

17:02, 21 окт 15 / Политика 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
-Г-н Цонев, преди да бъдете официално номиниран за кандидат кмет, Вие влязохте в доста напрегнати вътрешни избори в БСП. Какво според Вас натежа в полза на кандидатурата Ви?

-Аз съм прагматик, здраво стъпил на земята човек, авантюризмът ми е чужд. Предполагам, това е една от причините толкова хора от БСП да ми се доверят, макар и не веднага. Приемам избора на общинската организация на БСП като истинско предизвикателство, разбира се. Но от самото начало си давам сметка, че става дума и за огромна отговорност.

Да, аз не съм член на БСП, но със сигурност споделяме обща кауза – искаме Търговище да продължи да се развива  като социален град, удобен за гражданите си. Като място, където те искат да живеят и да отглеждат децата си.

-В последните години къде на шега, къде на сериозно, като успешна формула за един кандидат за кмет беше определено, че той трябва да е цитирам „свестен, честен и известен”.  Това ли потърсиха  във Вас от местната организация на БСП?

-Не мога да говоря сам за себе си, не бива. Нека другите да дават оценки какъв съм. Едно със сигурност е очевидно – аз бях най-неизвестният кандидат в началото на кампанията. Сега вече е различно, но дали отговарям на тази успешна формула, хората ще преценят. Допускам, че една от причините да изберат мен, че съм повече човек на действието, отколкото на думите.

И още нещо - в цялата кампания нито веднъж не си позволих да обещая нещо, което не мога да изпълня. Всички, които ме познават поне малко, от самото начало са били наясно, че не мога да лъжа хората, дори и да ми струва много...

-Какви качества от досегашната Ви работа смятате, че ще Ви бъдат полезни като кмет?

-Организираността! И дисциплината, със сигурност. Освен това – и го казвам без никакво преувеличение – аз със сигурност съм най-добре запознат с работата на общината в сравнение с другите кандидати. Четвърта година вече оглавявам важната дирекция „Административно и информационно обслужване“ в община Търговище, наясно съм с всяка буква от решенията и наредбите на ОС, с всяка цифра в бюджета. Познавам хората, които работят там.  Т.е., кандидатирам се за длъжност, с чиято работа съм напълно запознат и съм готов да поема щафетата от д-р Мирев.

-С какви хора успяхте да се срещнете по време на предизборната кампания? Какво Ви казаха те за своите проблеми и как мислите да решите тези проблеми?

-Срещнах се с хиляди хора, наистина хиляди! Всеки квартал в града, всяко село имат собствени проблеми, повечето свързани с инфраструктурата, със състоянието на отделни сгради, с обезлюдяване и застаряване на населението. Има поне три общи за всички ни проблема, чиито решения съвпадат с моите приоритети: доизграждане и възстановяване на инфраструктурата, задържане на младите хора в Търговище и запазване на социалните придобивки на хората.

Всеки срещнат оставя някаква следа в нас, разбира се. Но най-зареждащо ми подействаха две срещи – тази, с кандидатите на БСП от областта, на която присъстваше и председателят на партията Михаил Миков, и още една среща – тази с приемните родители на деца, лишени от родителска грижа.

На финала на срещата с кандидатите едно от младите лица в листата – Деси Петрова, съвсем импровизирано покани на сцената всички в листата, които са под 35 години. В нашата листа са 12. После излязоха и от листите в Попово, Антоново, Омуртаг и Опака – оказаха се общо над 30! Тогава видях сълзи в очите на възрастните хора в залата... А на срещата с приемните майки окончателно се убедих, че жените са добре организирана, непобедима армия, когато става дума за деца – неависимо дали са техни или само поверени на грижите им! Седнаха срещу мен, казаха точно три неща, от които имат нужда колкото може по-бързо и до едно  - във възможностите на Общината. Разбрахме се с две думи – можем да им намерим помещение за клуб, в което да съхраняват документи, да си организират срещи и да посрещат гости. Аз ще предложа на Ротари клуб следващия Пролетен бал да бъде посветен на приемните деца и да съберем пари за оборудване на клуба. Накрая, обещах да направя, каквото мога, за популяризиране на тяхната професия, за информираността на обществото за сложността на работата им. От тях научих, че има пътуваща фотографска изложба за дейността им – е, свързахме се с органиаторите и изложбата ще дойде в Търговище. Сега работим това да стане по-бързо. И се разделихме като приятели!

-Правилно ли е избирателите да виждат във Ваше лице приемственост в местната власт? Как оценявате управлението на кмета Мирев?

-Аз бях част от екипа на д-р Красимир Мирев и със сигурност може да се каже, че в политическата ми програма за управление залагам на приемственост и воля да бъде надградено вече постигнатото. 

След четири успешни мандата, на тези избори д-р Мирев води листата на БСП. От неговото управление ще наследя още няколко проекта в процес на изпълнение, включително 4 проекта на обща стойност около 18 милиона, финансирани по оперативна програма „Региони в развитие“. Ще наследя постижения, които трябва да надградим и бюджет, по който и аз съм работил и познавам в детайли.

Следващият кмет ще наследи най-социалната община в България. Модел, който е залегнал не само в програмата за левите стандарти за управление на общините на БСП, а и масово копиран в програмите на другите партии.

Ще наследи общината с най-ниски местни данъци и такси, единствената община, в която детските градини са напълно безплатни за всички деца! Пенсионерските домове са действащи и също безплатни, а възрастните хора от години ползват почивната станция на общината в Балчик.

Ще наследи град, в който Младежкият дом е активно действаща културна институция е театрални и музикални трупи и кръжоци, до голяма степан на издръжка на Общината.

Казах го още на първата пресконференция и колегите ви малко се подсмихнаха, но не се отказвам от думите си – Търговище е социален оазис на фона на многобройните общини, в които всичко изброено дотук е отдавна забравен спомен от соца. А в Търговище е факт от настоящето. Аз не просто ще наследя, но и никога няма да се откажа от тази социална политика, насочена към хората.

Защото те са важните! Да, дупки, асфалт, спортни зали, паркове, осветление, бездомни животни – всичко е важно! Но ако ги няма хората, за какво са ни лъскави зали и подрязани морави?

-От поста си в Общината, какъв поглед  имате върху силните страни и върху слабостите на администрацията? На какъв екип разчитате, за да управлявате успешно?

-Трябват ми хора, работещи за благото на Търговище – хора знаещи и можещи. С част от тях вече съм работил през последните 3-4 години, ще потърся и още.

Всяка администрация има силни и слаби страни, същото се отнася и за Търговище. От работата на администрация зависи отношението на хората към институциите кмет и общински съвет. Естествено, всеки управленец иска да има бързо работеща, компетентна и приветлива администрация. И досега съм се стремил в екипа ми да работят именно такива хора, ще продължавам да го правя.

-Какво бихте казали на хората, които още не са решили дали ще гласуват, както и на тези, които твърдо смятат в деня на изборите да си останат в къщи?

-Искам да призова всички да излязат и да гласуват, защото това е единственият начин да намалим тежестта на платения вот! Отказът от гласуване само на пръв поглед прилича на протест. Но хората трябва да разберат, че като оставят само твърдите ядра на партиите и платените гласове да решават кой да ги представлява с местната и в централната власт, фактически оставят съдбата си в чужди ръце.

-Каква според Вас ще е конфигурацията в новия Общински съвет? Бихте ли могли да станете обединяваща фигура за всички партии и коалиции в местния парламент?

-Конфигурацията ще я определят жителите на общината. Аз със сигурност ще се постарая да стана обединяваща фигура в местната управа, защото ще бъда кмет на всички търговищенци, не само на онези, които са гласували за мен.

-Не един път подчертахте, че говорите малко, но работите много. Кой са първите неща, с които ще се заемете, ако седнете на кметския стол?

-Първата ми работа ще е да събера работната група, в която са включени представители на фирмата-изпълнител, на фирмите за проектантски и авторски надзор, на ВиК и да изясним на какъв етап е приключването на „Водния цикъл“. По време на кампанията най-много въпроси получихме именно за този проблем, очевидно това е най-важно за гражданите на Търговище.

Веднага след това ще съберем екипите, които работят по проекти, финансирани от ОП „Региони в растеж“ и ще направим разбор докъде са стигнали. След това трябва да се заемем с проекта за бюджет на общината за 2016 г.  – това е третата група, с които ще разговарям.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама