Асен Генов с жалба до съда в Страсбург заради изрисуването на скулптурата на "Позитано"

16:53, 21 окт 15 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Активистите от "Протестна мрежа" Асен Генов и Цветелина Сърбинска са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на XIII въззивен състав на Софийски градски съд, с което им се налага административна санкция в размер от 1500 лв. Тя е за надписите „КОЙ? БКП–ПОЗОР! КОЙ!” и протеста, при който декоративната композиция пред централата на БСП в София осъмна оцветена в цикламено и виолетово. Това стана ясно от разпространено до медиите писмо, подписано от тях. 

Провокативната акция, за която двамата са глобени, беше пред централата на БСП по времето, когато партията беше сред управляващите в Тройната коалиция. 

Генов и Сърбинска твърдят, че скулптурата на тротоара на ул. "Позитано" №20 е незаконна и безстопанствена. Именно заради това са решили да търсят отговорност на Столична община и община “Възраждане” за това, че композицията все още не е преместена и не е потърсена административна отговорност на лицата или организацията, отговорни за поставянето ѝ в противоречие на правилата.

Двамата получиха оправдателна присъда на първа инстанция в Софийски районен съд за това си деяние. При разглеждане на делото на втора инстанция прокуратурата също не поддържа обвинението. Аргументите ѝ са, че това не е престъпление, самото деяние не е противообществено и не е доказано безспорно кой е извършителят.

Въпреки това, XIII въззивен състав на Софийски градски съд им налага административна санкция. Асен Генов и Цветелина Сърбинска твърдят, че един от тримата съдии-членове на съдебния състав е подписал решението с особено мнение. Той е изложил писмено мотивите си, в които посочва сериозни процесуални и следствени пороци. Според него протестната акция е неуважителна към обществото, но не смята, че е нарушен обществения ред и определя акцията като израз на позиция с художествени артистични средства, както беше посочено и в решението на първа инстанция. 

"Изразената писмена позиция на съдия - член от съдебния състав, придържаща се изцяло към принципите и нормите от Европейската конвенция за защита правата на човека и на българското законодателство, ни дава надежда, че в българския съд работят почтени и отговорни към обществения интерес съдии, които при изпълнение на своите професионални задължения се осланят само на вътрешната си убеденост и закона", написаха двамата активисти от "Протестна мрежа" в писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама