Лешек Балцерович: Най-големите кризи са заради диктатори

15:47, 21 окт 15 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По принцип трябва да се намалява директното политическо влияние върху икономиката, това се отнася и за България. Най-големите кризи са заради диктатори. Това каза за София Topnovini.bg авторът на големите икономически реформи в Полша, бивш вицепремиер и финансов министър на страната, проф. Лешек Балцерович. Той е на посещение в България и днес изнесе лекция в столицата на тема „Проблеми пред икономическия растеж на Европа“.

Балцерович каза още, че главните икономически проблеми в Европа не са благодарение на външни фактори, а заради липсата на реформи. Според него България трябва да проведе структурни реформи. За пример той даде правосъдната ни система. Да се борим за независим, професионален, предсказуем съд и компетентни прокурори, които да не са политизирани.

„България стигна до правилно решение като въведе валутния борд. Най-важното за стараната е да го поддържа като се намалява бюджетният дефицит с намаляване на разходите, а не чрез увеличение на данъците. Стабилност на банковия сектор е другото важно нещо”, допълни още полският експерт.

Балцерович подчерта, че трябва да се внимава с европейските фондове, защото те не могат да заместят реформите. Професорът даде пример с Гърция.

"Получи много европейски пари, но вижте какво се случи. Не трябва да се смята, че парите от Брюксел правят чудеса, защото те не могат. Политиците трябва да бъдат наблюдавани. Тези от тях, които се правят на Дядо Коледа, са много опасни", каза експертът и допълни, че корупцията, некомпетентността и липсата на административен капацитет са основни за причини, които водят до криза.

По думите му най-голямата защита е добре контролираната политическа власт, защото понякога има и политизиране на цели институции. Той даде за пример Испания, където някои банки спонсорирали „бутикови проекти”.

Икономистът каза още, че засега кризата в Украйна не е тежест за Европа.

„Много е важно Украйна да бъде подкрепена, защото не става въпрос само за конкретната държава. Става въпрос за нов ред в Европа, който е по-добър от това, което се появи след разпадането на бившия СССР. Надявам се, че Европейският съюз ще разбере този основен въпрос", посочи Балцерович.

По думите му санкциите на Европа спрямо Русия са много по-болезнени за самата нея, отколкото за Европа, защото европейската икономика е няколко пъти по-голяма. Балцерович заяви, че е скептичен към идеята за създаването на Европейски банков съюз. Той отбеляза, че на този етап Полша няма да влезе в Еврозоната, защото за тази цел трябва да се промени Конституцията, а в момента нямало нужното мнозинство.

След лекцията стана ясно, че Лешек Балцерович ще идва на посещение у нас всяка година по покана на столично бизнес училище, където ще води лекции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама