Съдиите с критика към Горанов за заплатите

15:45, 21 окт 15 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебната и изпълнителната власт все още не са постигнали споразумение по индексирането на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите. От Съюза на съдиите в България изпратиха днес отворено писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, в което припомнят, че единствено заплатите на работещите в съдебната система не са привеждани в съответствие с нарастването на средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

“На този фон звучат странно изявленията на министъра на финансите за размера на възнагражденията в съдебната власт, след като неговото възнаграждение се определя по същите правила, но е актуализирано на всеки три месеца от встъпването му в длъжност”, пишат от съдийската организация.

“Една отговорна власт не противопоставя най-важните отговорности на държавата към обществото – образование, здравеопазване, социална закрила, правосъдие и обществен ред. Отговорното управление се стреми да обезпечи устойчивото развитие на обществото, което засяга пряко ежедневието на гражданите. Обезпечаването на реда и справедливостта в обществото е гарант и за стабилността на държавата”, допълват още те по отношение на изказванията, че парите за заплати могат да бъдат дадени на уязвими социални групи.

Съдиите припомнят още, че Горанов и НАП не са изпълнили задължението си и все още не са събрали дължимите на съдебната власт 746.6 млн. лв. по предявени актове.

Те отправят критика и към кадровиците в системата - ВСС. “Съюзът на съдиите в България многократно е изразявал загрижеността си, че бюджетът на съдебната власт не се управлява оптимално и прозрачно и това не осигурява убедителността на разходването му, нито позволява да се проследи движението на средствата за съдилищата, за прокуратурата и за самия Висш съдебен съвет, които се разпределят в три различни бюджета. Съюзът на съдиите последователно е поставял във фокуса на вниманието проблема за разпределението на средствата между отделните структури на съдебната власт, отправял е конкретни предложения за извършване на задълбочен анализ на управлението на бюджета и продължава да настоява Висшият съдебен съвет да предприеме решителни мерки за преодоляване на дефицитите в тази насока на дейността си”, пишат те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама