Ивалинка Цанкова: За промяна модела на управление, за повече социални и здравни услуги в полза на населението

15:31, 21 окт 15 / Политика 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ивалинка Цанкова е кандидат за кмет на община Иваново за втори път. На предните избори около 43 гласа не и достигнаха, за да управлява изминалия вече мандат.

Сега тя отново се изправя в кандидат- кметската битка, издигната от Местна коалиция "БСП - АБВ", с убеждението, че може да предложи управление с по-човешко лице, с повече разбиране проблемите на хората, с повече откритост и по-демократично разходване на общинските средства.

По отношение на изпълнение на различните проекти в населените места на общината, Цянова е категорична, че няма достатъчно информираност относно стойността на обектите, на избора на изпълнител, въпреки че това се изисква и трябва да присъства като информация на самите обекти. Има редица сигнали и снимков материал, че площадките, които се изграждат в момента, се правят некачествено. В Божичен например хора от селото са се опитали да направят забележка на строителните работници, че работят без да поставят необходимите пясък и арматура, но са били изгонени.

За хората част от проектите, по които се харчат значителни средства, не са приоритетни. А изборът на фирмите - изпълнителки също не е прозрачен и затова често кара хората от селищната система да проявяват съмнения за корупционни схеми. Просто липсва яснота кой и как печели поръчките.

Няма информация за средствата, които постъпват в общината от сечта на горите, особено в землището на с. Кошов. И това са въпроси, които местните хора задават на предизборните срещи.

Колкото до транспортната схема в общината - не е функционална. Без отзвук остана желанието за промяна в с. Мечка. Може да се каже, че липсва и необходимият контрол по спазване на заложените графици.

Отношението към бизнеса- тъй като предимно той се изразява в дейността на фирми, кооперации и сдружения, работещи в селското стопанство, има малък брой близки до кметската управа. Вместо декларираното от кмета партньорско отношение, в община Иваново, вероятно единствено в България, беше направен опит за събиране на наем и обезщетения за 3 години назад за т.н. на общински пътища без нормативна обоснованост.

За съжаление, в общината се постъпвали предложения от бизнеса в подкрепа на хигиенизирането на селищата, почистване на гробищните паркове, които от години за в недопустимо състояние, дори и да финансират подобни дейности самите фирми, но реакция от страна на общинското ръководство на общината няма.

Около половин милион лева са събрани на набирателна сметка от бели петна и пътища. Става въпрос за земи, които нямат сключен договор с арендатор и се отдават от общината на желаещи да я обработват срещу рента. Тези пари отиват в тази сметка, като става въпрос за около 4 000 дка, а по 24 лева общината прибира рента. Вместо да се изплащат тези средства на собствениците, създават се административни пречки това да се бави и дори да е невъзможно- така парите след 3 години стават собственост на общината. За целия изтекъл мандат няма отчет за изразходването на тези средства.

Сметосъбирането и сметопочистването е болна тема на хората от общината. Декларираните от фирмата- изпълнител отпадъци не отговарят на действителните и това е част от корупционните практики в община Иваново. Това е в основата на високата такса смет, която плащат хората в предимно пенсионна възраст. Нееднократно сме поставяли този въпрос на обсъждане в Общинския съвет, но винаги е бил без промяна в обстоятелствата.

Нашата идея на групата общински съветници беше наемите от пътищата и от белите петна да остават в населените места, но това не се случи. Според действащата Наредба 30 на сто от средствата при продажба на общинско имущество трябва да остават в населените места като приоритет, а не само за издръжка на общината и макар и малко да са те да се инвестират в Кметството.

Затова смятам, че трябва и може набраните средства да бъдат разпределяни по-демократично.

По отношение на културата- читалищата и пенсионерските клубове, те трябва да се разглеждат като едно цяло, за да може да получават и по-справедливо финансиране.

Трябва да се спре толерирането на едни или други формации, организации, хора, които да получават привилегии под една или друга форма, само защото симпатизират на определена политическа сила.

Затова заявявам, че всички жители на общината и бизнеса ще бъдат равнопоставени, независимо от партийния цвят или убеждения! Трябва да се преустанови с насаждането на противоречия, дори и омраза сред хората в населените места и в общината.

Необходимо е общинската управа да бъде достъпна до хората, до техните проблеми, а не еднолично да се действа, като се случва това да става и на ръба на закона.

Няма как да не спомена, че в Пиргово щеше да бъде изграден завод, в който щяха да се горят гуми, а нито хората там, нито общинските съветници знаеха за това. Една бележка, обявление, която дори и кмета на Пиргово твърди, че не знаел какво пише на нея.

Затова не трябва да се допуска задкулисие и непрозрачност при вземане на такива важни за хората решения.

Необходимо е да има реален дебат при харченето на общински пари, а не един разход да се гласува в общинския съвет, след като вече е бил направен. Не може и не трябва да се превръща в практика внасянето на материали за гласуване в последния момент. По този начин бяха гласувани и 60 000 лева за промяна на идеен проект.

Като кмет на Иваново ще уважавам и изпълнявам решенията на общинските съветници, които реално би трябвало да носят отговорността за работата на общината, а не само да бъдат машинки за гласуване.

Община Иваново ще нуждае от мобилно здравеопазване. И със сигурност хората от населените места може да го получат при една добра организация и превръщане на този важен проблем в приоритет на общинското ръководство.

Общинското ръководство съвместно с РПУ Две могили може да бъде гарант за по- голяма сигурност в населените места. Общината като първостепенен разпоредител с Бюджетни средства има възможност за подпомагане дейността на полицеските служители.Могат да се изградят необходимити улични съоиръжения за защита на гражданите и учениците по пътното платно в определени рискови участъци.

ОБЩИНАТА Е СТРУКТУРА, СЪЗДАДЕНА ДА РАБОТИ ЗА ХОРАТА И ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ ИМ!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама