Иван Иванов, кандидат-кмет от БСП: Ще управлявам Шумен заедно с гражданите

14:55, 21 окт 15 / Политика 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Никой не е предварително избран, излезете в неделя и сами "назначете" новия кмет

Иван Иванов е на 40 г., роден в Шумен. Завършил е Езиковата гимназия, ползва английски, немски и руски език. Има диплома по Средновековна българска история от СУ. Следва Школата за запасни офицери и работа в поделение на Министреството на отбраната, чиято структура в Шумен управлява от 2001 до 2007 г. Завършва задочно право във ВТУ. Доктор е по Нова българска история в ШУ. Близо 6 г. работи като юрисконсулт в семейната фирма. От 2007 г. е общински съветник, през 2-ия мандат председателства групата съветници на БСП. Има школа от Академията по политически науки във Фрайбург. От 2013 г. е народен представител.

- Г-н Иванов, в наше време човек трудно вярва, че някой доброволно се отказва от уютното депутатско кресло, за да седне във ветровития кметски стол. Защо го правите?

- Два пъти съм се клел в Народното събрание и всеки път съм гледал на себе си като народен представител, а не като депутат. И в двата мандата съм работил за развитието на града и общината ни. Затова предизвикателството да приема номинацията за кмет не беше толкова стресова за мен, колкото би била за други. Смятам, че табелката пред името трябва да отива на втори план, когато човек е приел да превърне родното си място в своя кауза. Аз направих точно това. За себе си съм сигурен, че искам да живея тук, децата ми да учат и да останат тук. Хората да живеят добре и сигурно, да работят и парите да им стигат. Това е моята мотивация.

- Подхвърля се, че участвате в изборите проформа.

- Чух, питат ме на срещи защо участвам в тези избори, щом съм депутат. Участвам, за да  спечеля, това е. Имам цел - нов управленски мандат за БСП в Шумен. Защото нашите резултати са "видими", за разлика от нечии смътни намерения. Имаме направени десетки проекти, излязохме от опашката в класацията за развиващи се градове. Шумен е сред общините, усвоили най-много европейски средства в последните години и това трябва да продължи. От нас се иска да правим проекти, да повишим административния капацитет и активността по акумулирането на средства от европейските и държавните програми за регионално развитие и да се възползваме от възможностите, които дава публично-частното партньорство.

- Навсякъде казвате, че сегашният кметски екип оставя на следващия каса с пари. Колко има в нея?

- Ако питате за наследство в цифри, това са  подписани договори за проекти за над 50 млн. лв. И не е все едно кой и как ще ги харчи. Шумен е град с относително ниска безработица, но и с доста ниско ниво на доходите. Това всъщност е огромното предизвикателство към общинската администрация, от която всички чакат повишаване на жизнения стандарт, а кметските правомощия не достигат точно в тази посока.

- Вие имате ли формула за решаването на този проблем?

- БСП е социална партия и благоденствието на хората е основен приоритет. Не мисля, че са нужни специални правомощия на кмета, за да се случват нещата. Привърженик съм на тезата, че най-добрата социална програма е комфортната бизнес-среда. От там ще дойдат и работни места, и заплати, и приходи в хазната. В тази посока ще бъдат насочени усилията ни. Да, общината като институция няма много механизми да разкрива работни места и да повишава заплатите, но може да създаде условия бизнесът да работи спокойно и да инвестира без страх от натиск. Общината дължи на местния бизнес равен старт при всяко възлагане на работа. Това дава сигурност както на инвеститора, така и на работещите за него хора. В тази връзка планирам да се инвестират общински средства в направата на нужната инфраструктура там, където по естествен път се създадоха индустриални зони и те работят. Ще бъде разкрит и фронт-офис, в който бизнесът ще получава прозрачно и максимално бързо административно обслужване.

- Кажете са сметосъбирането. Спори се да продължи ли да се извършва от външна фирма или общината сама да се заеме с тази работа?

- Категоричен съм, че благоустрояването и комуналните дейности в града трябва да се изпълняват от специализирана общинска фирма, общинско БКС. Така ще се намали данъчната тежест върху гражданите и особено върху фирмите. Ще се спести и доста публичен паричен ресурс.

- Въпреки приемствеността, която декларирате с досегашното управление на общината, смятате ли промените стила в администрацията?

- Сериозната младежка квота в листата за общински съветници зад един 40-годишен кандидат за кмет е добър знак в тази посока. БСП, която ме подкрепя в тази кампания, дава сигнал, че е готова да рискува традиционното и да заложи повече на енергията и креативността на следващото  поколение. Да, ще променя стила в администрацията. Новият кмет няма да бъде началник на шуменци, а ще управлява града заедно с шуменци. Важно е за мен да въвлека хората в реалното управление и то да им стане интересно.

- Как планирате да стане това?

- Начинът е да се сформират обществени съвети към кмета по приоритетните направления. Те няма да са граждански параван за администрацията. В тях ще се чува думата на хора-авторитети, чиито имена не струват нито един компромис.

Първият обществен съвет е по проблемите на бизнеса. Той ще събира работодатели, синдикати, браншови организации, местна власт и дори студенти като бъдещи участници в трудовия пазар. Този формат дава възможност за директен диалог между всички звена, ангажирани с осигуряването на трудова заетост и доходи. Само вписването на местния бизнес в проектите на общината ще спре порока на ГЕРБ да налага софийски фирми по всички местни проекти, а нашият бизнес, който е основният работодател и източник на доходи в Шумен, да бъде неглижиран.

Вторият обществен съвет е за градоустройството. Заедно с експертите и браншовите организации в тази област можем да работим за единен архитектурен силует на града. Гражданите пък ще участват в планирането на капиталовите разходи от бюджета. Имам готовност веднага да стартирам Градска програма за развитие. Смятам, че самоучастието на шуменци в изграждането и поддържането на междублоковите пространства, на зоните за отдих и спорт е най-добрата формула да имаме за дълго това, в което ще инвестираме. Общината дава проектиране и средства, а шуменци - идеи и труд.

Третият обществен съвет е за култура, духовност и етническата толерантност. Този формат ще определя културния календар на града такъв, че да е привлекателен за изкушените от изкуство хора от всички краища на света.

Четвъртият обществен съвет ще обсъжда проблемите на социалната политика. Тук каня представители на всички граждански организации, отстояващи правата на социално и физически онеправданите ни съграждани. Заедно ще напишем социалната програма на общината за следващите 4 г. Броят на съветите не е предрешен. Ако друга обществена сфера в града изрази желание да създадем такъв формат за нейните проблеми, аз съм насреща и кабинетът ми е отворен.

- Кои са основните проекти, с които ще започнете мандата си?

- В програмата ми има много направления, по които работата ще стартира още в първия работен ден. Има обаче няколко спешни неща, които тормозят и мен като гражданин. Дразни ме например лошото улично осветление. Бърз и изгоден начин да се справим с това е чрез т.нар. еско договор или договор с гарантиран резултат. Без реална инвестиция от страна на общината фирмата-партньор подменя осветителните тела с енергоспестяващи, сметката за ток пада няколко пъти и фирмата печели от това. На базата на тази инфраструктура срещу скромна инвестиция от страна на общината пък ще се постави видеонаблюдение на ключови в града места. Друг важен за мен проект ще бъде намирането на финансиране за младежка зона за отдих, развлечение и спорт. Задържането на младите хора в Шумен е една от основните ми задачи и този проект работи за това. Програмата ми може да се "анексира" с нови точки в ход.

- До изборите остават четири дни, посъветвайте шуменци за 25-ти октомври!

- Шуменци трябва да знаят, че точно те, а не партийните централи, са работодатели на кмета и с това самочувствие да излязат и да гласуват за този, когото искат да "назначат".  Никой не е предварително избран, както се опитват да ви внушат. В оставащите няколко дни препитвайте строго кандидатите за тази работа, интересувайте се кой какво е свършил за града досега и внимавайте има ли книжка шофьорът, който ще кара колата през следващите 4 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама