Стефко Бурджиев: В някои общини умишлено избегнаха назначаване на зам.-кметове, за да прехвърлят топката

14:41, 21 окт 15 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Общинските съвети в 4 русенски общини не излъчиха зам.-кметове, което ме наведе на мисълта, че предварително се търси изкупителна жертва. Предумишлено не са били проведени заседания на някои общински съвети, за да избегнат императивната разпоредба на ЗМСМА, която ги задължава да назначат някои от зам.-кметовете си. По този начин те прехвърлиха топката в полето на областния управител, откъдето произтичат и сегашните им обвинения". Това заяви пред Topnovini.bg областният управител Стефко Бурджиев, в отговор на обвинения, че е назначил неподходящи хора за временно изпълняващи длъжността кмет на няколко русенски общини. 

Първите обвинения дойдоха в понеделник, 19 октомври, когато на пресконференция представители на БСП заподозряха подготвяни изборни нарушения, тъй като временно назначените кметове "нямат никаква връзка с местното самоуправление". Русенският депутат на партията Добрин Данев добри заподозря, че ГЕРБ се готви да жертва изпълнението на европейски проекти, за да си осигури сигурна победа в някои общини. На следващия ден бившият кмет на Община Ветово Георги Георгиев разпространи отворено писмо, в което заяви, че областният управител назначава хора, които целят да създадат хаос в администрациите, и че упражняват натиск върху служители и граждани на населените места. 

От своя страна Стефко Бурджиев коментира, че за да се стигне до назначенията, той се е консултирал с представители на местните общини, и е получил предложения, подписани лично от зам.-председатели на общинските съвети. Той призна, че няма как да познава всички хора в областта, но увери, че внимателно следи процесите по места и се съобразява с направените предложения от компетентните по места хора. "Опасявам се, че заинтересованите страни ще се опитат умишлено да попречат на нашите усилия заради свои вътрешни проблеми. Ние обаче сме в състояние, в сътрудничество с всички длъжностни лица, да тушираме тези проблеми и да създадем нормална организация за изборния процес", увери Бурджиев. По думите му, всички негови действия спазват стриктно буквата на закона, както и досегашната практика на българските съдебни институции.

Той коментира още, че обвиненията на Георги Георгиев за упражняван натиск върху жители на областта са несериозни, и заподозря, че това се прави предимно с предизборна цел. "Много уважавам г-н Георгиев, той е човек с изключителен административен опит, и не му прави чест да използва подобни предизборни прийоми, и се надявам че ще дойде ден, в който да се извини за езика, който е използвал в писмото си", допълни губернаторът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама