България е отличник по намаляване на вредните емисии, сочи евродоклад

14:32, 21 окт 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е сред 13-е държави-членки на Европейския съюз, които изпълняват най-стриктно трите национални цели по климата и енергетиката - намаляване на вредните емисии, употреба на възобновяеми източници и енергийна ефективност. Това сочи доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), цитиран от БНР. По дял на възобновяемите източници страната ни дори преизпълнява поставените изисквания.

Общността е на път да надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г.

"Докладът съвсем ясно показва, че всички 28 държави покриват обвързващите цели за намаляване вредните емисии през 2013 и 2014 година", каза изпълнителният директор на Агенцията Ханс Брюнинкс. По думите му, само четири страни - членки, според прогнозата, няма да изпълнят целите до 2020-а и това са Белгия, Ирландия, Люксембург и Австрия.

"Резултатите са недвусмислени и са добър сигнал преди климатичната конференция в Париж, където трябва да договорим глобално споразумение за промените в климата след по-малко от шест седмици", допълни еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете.

Единственият сектор в икономиката на Европа, който продължава да увеличава с 19% вредните си емисии за разглеждания период, е транспортът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама