Красимир Узунов: Книгата „Каймакъ-Чаланъ” е поклон пред българската душа

14:27, 21 окт 15 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Книгата „Каймакъ-Чаланъ” е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа“. Това заяви авторът Красимир Узунов при представянето на своята книга „Каймакъ-Чаланъ” в Плевен. „От нас зависи да съществуваме не само като територия на картата, а да се обединим като народ - така, както предците ни са го направили преди сто години“, допълни той.

Творческото представяне на „Каймакъ-Чаланъ” премина при висок интерес, а първият том бе презентиран от адм. Пламен Манушев. Той посочи, че книгата е монументален труд за битка, която незнайно как сме забравили. Повествованието обхваща един много малък период от Първата световна война и описва времето от включването ни във войната 1 октомври 1915 г. до 5 октомври 1916 г.

По думите му дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка. Той прочете имена на героично сражавали се и загинали в битките офицери и воини, чиято памет беше почетена със ставане на крака и едноминутно мълчание от присъстващите.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която също присъства на събитието заяви, че окачествява написването на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ като съвременен патриотизъм.

„Ако ние успеем днес в нашите деца, в нашите внуци да продължим една искрица от този огън отпреди 100 години, познавайки историята, да им я поднесем по един достъпен начин, ако успеем със средствата на изкуството да запазим историческата памет жива, това ще е от голямо значение“, подчерта тя.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, ген.-майор Константин Попов - заместник-началник на отбраната, адмирал Пламен Манушев - народен представител, генерал Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на НВ военни училища, историци, общественици.

Очаква се вторият том да излезе от печат след около месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама