„Змей Горянин – непознатият“ представиха в Русенската библиотека

14:26, 21 окт 15 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ снощи беше представен сборникът „Змей Горянин - непознатият“, който излиза с подкрепата на Община Русе.

В изданието са поместени 24 доклада на водещи учени и специалисти, изнесени по време на Национална научна конференция, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя Светлозар Акендиев Димитров, известен с псевдонима Змей Горянин. Форумът се проведе на 27 април 2015 г. в русенската библиотека.

Роденият в Русе творец е един от най-продуктивните български писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Осъден е на една година затвор от Народния съд, поради което книгите му за дълго попадат в списъка на забранената литература.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова коментира, че Змей Горянин ни е особено необходим днес като възможност чрез неговите неизвестни досега на широката публика текстове да опознаем себе си, да се вгледаме в делника с очите на неговата мъдрост и гениалните му прозрения.

На събитието присъстваха университетски преподаватели, изследоветели на живота и творчеството на Змей Горянин, местни политици, библиотечни специалисти и много русенци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама