Учени и ерготерапевти от два континента си дават среща в Русе

13:30, 21 окт 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
113 преподаватели и 130 студенти ще участват в 21-та годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование (ENOTHE), която започва на 22 октомври в Русенския университет. В събитието ще се включат представители на 63 висши училища от 20 европейски страни, както и от Канада. Сред участниците ще бъдат президентът на Съюза на ерготерапевтите за европейските страни (COTEC) Стефани Зенгер и вицепрезидентът на Световната федерация по ерготерапия (WFOT) – Саманта Шан. На откриването ще присъства вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Президентът на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование, Браян Елингъм, коментира на пресконференция преди събитието предизвикателствата, свързани с работата на ерготерапевтите.

„Благодарение на напредъка на медицината средната продължителност на живота в света нараства, много пациенти с травми и здравни проблеми живеят по-дълго. Заради това фокусът в здравеопазването се премества от това да се излекува травмата или заболяването към възможността пациентите да водят един пълноценен живот“, коментира Елингъм.

„Русенският университет е единственият в България, който обучава студенти по ерготерапия в чистия вид на специалността. Тя е призната от Европейската мрежа по ерготерапия и акредитирана от Световната федерация по ерготерапия“, съобщи доц. д-р Лилия Тодорова, зам.-декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи.

Специалността „Ерготерапия“ в Русенския университет е създадена през 2006 година и до момента са завършили 6 випуска, които се реализират в областта на социалните услуги в България и Европа.

По време на тридневната среща в Русенския университет ще бъдат изнесени повече от 70 доклада. Преподаватели, експерти и действащи ерготерапевти ще обсъждат актуалните теми и перспективи в обучението. Форумът дава изключителна възможност ерготерапията да бъде популяризирана и утвърдена у нас като важна професия в сферата на социалното включване.

Експертите ще дискутират тенденциите в съвременното здравеопазване и как да се обучават студентите по ерготерапия. Ще обсъждат приобщаващото развитие на хората с увреждания, международното сътрудничество в научноизследователските проекти, свързани със здравеопазването, както и грижата за хора със специални потребности и мигрантите в Европейския съюз.

Във втория ден на форума екип от Университета за приложни науки и изкуства в Лозана, Швейцария, ще представи студентска неправителствена организация, която работи за насърчаване на здравето чрез методите на ерготерапията, а техни колеги от Русенския университет ще говорят за това как изявата на талантите на децата в неравностойно положение повишава самочувствието им. Ще бъдат дадени практически примери с гледната точка на родителите на деца с увреждания в България и ролята на ерготерапията в техния бит. Ще се обсъжда взаимодействието с бежанските общности и ще бъде обсъден моделът, по който е организирана доброволческата помощ в град Хилдесхайм, Германия.

Домакинството на 21-та годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия е признание за приноса на Русенския университет в развитието на тази специалност в България, а утвърждаването й беше активно подпомогнато от ENOTHE, коментираха по повода от русенската алма матер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама