Производителите на ток от биомаса възразиха срещу предлаганите от регулатора цени

13:27, 21 окт 15 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окончателното решение за определяне цената на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници комбиниран цикъл и индиректно използване на биомаса , ще стане ясно на 5 ноември, каза директорът на Комисията за енергийно и водно регулиране, Иван Иванов.

На обществено обсъждане днес производителите на ток от биомаса възразиха срещу предлаганите от КЕВР преференциални цени на „зеления“ ток. КЕВР предлага цената за електрически централи с инсталирана мощност до 500 киловата да бъде 340,69 лева за мегаватчас без ДДС. Цената за електрически централи с инсталирана мощност над 500 киловата до 1,5 мегавата е 306,28 лева на мегаватчас, без ДДС. Проектоцените се отнасят за производство на ток по комбиниран начин и индиректно използване на биомаса, чието общо тегло на животинския тор не е по-малко от 60 на сто.

За производството на ток по комбиниран начин и с индиректно използване на биомаса от растителни отпадъци от собствено земеделско производство, предложената преференциална цена е 309,11 лева за мегаватчас, без ДДС. Тя се отнася за централи с мощност до 500 киловата.

Производителите обаче възразиха срещу занижените разходи за инсталиране на тези централи. Според Даниела Стоичкова от Българската асоциация за устойчива енергетика няма основания за нова ценова група, тъй като няма промяна в пределите на мощностите, в технологията и в суровината.

„Ако приемем хипотетично, че има нова цена, тя трябва да е много по-висока от предишната, защото увеличаването на обема на тор предвижда по-големи експлоатационни разходи“, поясни Стоичкова.

„Европа така или иначе тръгва към 30% ВЕИ. На практика по официална информация биомасата е този тип ВЕИ, който не пречи на мрежата, напротив – помага. Когато на нас ни предстои да увеличаваме ВЕИ-тата, ние убиваме единственото полезно за системата – биомасата. Апелираме това да не се случи, както и да се поддържа защитата на инвестициите – т.нар. правни очаквания. Когато един инвеститор започва инвестиция на базата на един закон и по средата на проекта цените се променят, той губи 3-4 млн., ако има малка централа. Тогава правното му очакване се нарушава. По този начин държавата вреди на инвестициите“, категорича е представителката на свиневъдите.

Александър Воденичаров, който е специалист по разработване на проекти попита на базата на какво ще се променят цените. Той добави, че изградените централи работят 365 дни в годината, а инвестициите в тях са огромни. С промяна на цените те трябва да доинвестират.

„Крайно време е тези инсталации да спрем да ги наричаме централи за електрическа енергия и да ги наричаме пречиствателни станции на оборска тор. Защо илиза ново ценово предложение, все едно работата им е поевтиняла? Апелирам за коректност и занапред тези инсталации на животинска тор да бъдат стимулирани, не заглобвани“, каза Воденичаров.

Производителите попитаха защо в разходите им не е предвидена и нормативно определената вноска от 5 процента от оборота, която трябва да плащат във фонд "Енергийна сигурност". Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че тази вноска не влиза в ценовия модел. Той добави, че изложените от всички аргументи ще бъдат взети под внимание преди окончателното решение на КЕВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама