Русенски ансамбли с признание от Световния шампионат по фолклор

12:10, 21 окт 15 / Култура 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенски фолклорни ансамбли са получили признание за съществен принос за съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства от Световния шампионат по фолклор „World Folk 2015“, провел се през август в градовете Несебър, Бургас, Обзор, Свети Влас и КК „Слънчев бряг“, съобщават от пресцентъра на общината.

В надпревара с над 120 групи и индивидуални изпълнители, с представянето се отличиха русенските представители от Женска вокална група за обработен фолклор и Вокален квартет към НЧ „Пробуда 1907“ – с. Тетово с художествен ръководител Павлина Андреева, Танцов състав „Анесица“ към НЧ „Пробуда 1907“ с художествен ръководител Диляна Асланян, както и Фолклорна група „Сама китка“ и ГШГП „Ален мак“ към НЧ „Напредък - 1928“ – с. Долно Абланово с художествен ръководител Божанка Узунова.

Грамота за принос в запазването на фолклорните традиции се връчва и на Ненко Христов, художествен ръководител на Фолклорна група „Шанс“ към Сдружение „Шанс за всички“ – Русе, чийто ансамбъл се представи достойно на Черноморския събор “Euro Folk” 2015 през септември в Китен.

И двете събития се провеждат под егидата на Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали – WAFF, Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – WAFF и с подкрепата на UNESCO, съобщават още от пресцентъра на община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама