Иван Иванов: Задълженията на топлофикациите намаляват

12:09, 21 окт 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задълженията на топлофикационните дружества постепенно започват да намаляват. С колко точно ще стане ясно след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) получи доклада на Националната електрическа компания (НЕК) за приходите и разходите за септември. Това каза директорът на КЕВР Иван Иванов след обществено обсъждане за определяне на преференциалните цени на „зелена“ енергия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„За момента в началото на отоплителния сезон няма проблеми с топлофикационните дружества. Те приеха реалността, че цените на топлинната енергия, която те начисляват на потребителите, са намалени с между 10 и 20 %. Топлофикационните дружества по принцип имат задължения, но това, което те завиха на заседание с тяхно участие, e че постепенно задълженията им намаляват. Това за мен е много добър знак, че решенията на КЕВР позволяват постепенно да намаляват задълженията си“, коментира Иванов.

Той допълни, че на 30 октомври ще се проведе закрито заседание на КЕВР, на което ще се определи дали и с колко ще бъде променена цената на тока за индустрията и таксата "Задължение към обществото". Тогава ще стане ясно и ще има ли отражение върху цената на тока за битовите потребители.

На въпрос за правилата за търговията с ток, Иванов отговори, че подробностите ще станат публични на обществено обсъждане по темата, което ще се проведе утре.

„КЕВР работеше изключително интензивно, тъй като бяха получени десетки предложения от различните енергийни дружества. Постарахме се да намерим най-добрите решения за защита на обществения интерес. По време на общественото изслушване ще чуем всички заявители на предложения, след което ще се произнесем по начин, по който да започне да работи в началото на декември Българската електроенергийна борса, така както всички искаме“, каза още Иванов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама